Muzej “Ponišavlja”: šalom iz Pirota

Podelite

Etnolog Saška Sokolov i istoričar Mila Panajotović, iz Muzeja “Ponišavlje”, nedavno su objavile knjigu Šalom iz Pirota”, svojevrsno svedočanstvo o tragičnopj sudbini pirotskih Jevreja, kojih od pogroma bugarskih okupacionih vlasti u noći između 12. i 13. marta 1943. godine u našem gradi više nema!

saska i mila2

Istraživanje  je pomoglo nadležno ministarstvo, a obavljeno je po muzejima i arhivima  u Sofiji, Nišu i Beogradu. Uz činjenice o stradaju Davidovog naroda, pomenuti stručnjaci su došli i do saznanja da su , istorijski posmatrano, Jevreji bili  i te kakao zaslužni da Pirot od jedne kasabe i srpske provincije, početkom dvadesetog veka, polako, ali sigurno postaje jedna evropska, višenacionalna varoš.

spomenik

Drugim rečima, Jevreji su bili prvi koji su na obale Nišave donosili i predstavljali novitete u građevinarstvu,  kulturi stanovanja i življenja, odevanja, tehnologiji prerade sira, a pomenute novotarije koje su ovde sa rezervom prihvatane, donosili su od svojih rođaka iz everopskih gradova i Grčke.

jevrejska

Prvi pisani tragovi ukazuju da su Jevreji ovde živeli još 1596 godine u doba velikog otomanskig cartva koje je ovde dominiralo vekovima.Jevreji su vekovima bili integrisani u ovdašnje društvo, ali su  čuvali svoje običaje, veru, osobenosti, kulturu uopšte. Prema popisu iz 1879 godine, Pirot  koji je mahom bio u Pazaru imao je oko 8000 duša, a među njima i 360 Jevreja-kažu autorke pomenutog istraživanja. Tijabara je u to vreme bila obična baruština.

paropbrod

Nama koji živimo na početku trežeg milenijuma, malo je poznato, da su kuće u Pirotu počele da se krteče tek početkom 20. veka i tu “novotariju” su doneli upravo jevreji. Oni su značajno uticali i na arhitekturu o čemu govori činjenica da pojedine njihove kuće koje su ostale čitave posle ratova i pogroma, i dan danas izgledaju evropski. Doneli su i evropsku modu i stil odevanja koji danas poznajemo, ali postoje i pisani tragovi o tome, da su naši majstori, prerađivači mleka, tajne spravljanja kačkakavlčja, naučili upravo od Jevreja iz Soluna.  Bilo kako,  imali su ogroman uticaj i zasluge za razvog grada-zaključuju Sokolova i Panajotović.

odbor za docek

Inače, Jevreji su te 1943. marta meseca  deportovani do luke Lom u Bugarskoj, a odatle parobrodom “Karađorđe” ,  Dunavom uzvodno do logora  nacističke Nemačke, odakle se niko nije vratio. Bilo je 178 muškarace, žena, dece i staraca.Njihovu imovinu su opljačkale ili na licitacijama  rasprodaje bugarske okupacione vlasti. Živeli su u svojoj mahali, koja se danas naziva Jevrejskom ulicom, koja je pre nekoliko godina dobila i spomenik u vidu slomljene Davidove zvezde.

Podelite

1 Komentar

  1. 99

    15.07.2016. at 14:41

    Brodom “karadjordje”,bas tipicno ime za bugarski brod.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1