Kultura

Zimski raspust proveli učeći o pirotskom ćilimu, grnčariji, tradiciji…

Veliki broj pirotskih školaraca, ali i dece iz drugih krajeva Srbije koja zimski raspust provode u Pirotu, zimski raspust, umesto pored računara i televizora, provelo je učeći o tradiciji, o šarama pirotskog ćilima, pirotskoj grnčariji i izradi suvenira na Kreativnoj radionici koju je u okviru Zimske škole sporta organizovana u prostorijama Zatvorenog bazena.

Polaznici radionice kažu da im je bilo interesantno jer su slobodno vreme tokom zimskog raspusta proveli učeći o tradiciji svoga kraja.

 

Maša živi u Beogradu, ali je zimski raspust provela u Pirotu kod svojih rođaka. Kaže da slične sadržaje u Beogradu nema i da je zimski raspust uz ovu kreativnu radionicu provela na zabavan i kreativan način.

Anja, učenica OŠ “8. septembar” kaže da je posebno oduševljena zbog toga što su u okviru radionice videli pravi grnčarski točak, i imale priliku da iscrtavaju šare pirotskog ćilima na pirotskoj grnčariji.

Sedmogodišnja Katarina Panajotović kaže da je na radionici naučila izradu pirotskih šara, torbice, vezle, radile magnete i druge suvenire. Njega drugarica Teodora Nikolić kaže da je radila magnete, vezove, obeleživače za knjige i druge ukrase.

Jedan od predavača na ovoj radionici Biljana Marinkov, koja se bavi izradom nakita i suvenira takozvanom “kviling” tehnikom, kaže da je interesovanje dece odlično.

-Deca vole da se bave kreativnim radom, potrebne su im ovakve radionice i sigurno da treba razmišljati u pravcu da se i kasnije organizuje nešto slično-kaže Marinkova.

Silvana Tošić, kaže da je jako iznenađena odzivom dece, svakodnevno je po 30 do 40 dece učestvovalo u radu ove kreativne radionice.

-Dva dana smo radili izradu grnčarije, odnosno magneta sa oslikavanjem šara pirotskog ćilima, imali smo ručni vez, kviling tehniku izrade suvenira i dekupaž. Najbolja potvrda da smo dobro odradili radioncu jeste insistiranje dece da se nastavi sa radionicom-kaže Tošićeva. 

Ovogodišnja Božićna škola sporta oborila je rekorde kada je pitanju broj sadržaja jer su pirotski osnovci, ali i srednjoškolci i predškolci mogli da biraju između čak 58 potpuno besplatnih programa, od plivanja, vaterpola, do skijanja, škole stripa i mnogih drugih sadržaja.

Organizator Škole je Sportski centar Pirot a pokrovitelji su Grad Pirot. Organizaciju je pomogla i kompanija Tigar tyres.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker