Biseri Stare planine

Zaštititi fosilna nalazišta na Staroj planini

Prof. dr Pavle Premović, jedan od najvećih evropskih stručnjaka iz oblasti geohemije uputio je apel da se izuzetno vredna nalazišta fosilnih struktura na obalama  Zavojskog jezera stave pod zaštitu države kako bi se sprečila sve češća pojava da meštani pločama sa ovih nalazišta popločavaju dvorišta i koriste ih kao građevinski materijal.

ACA_1821_resize

Kako je Pirotskim vestima izjavio prof. Premović, koji je sa novinarima iz Niša u nedelju obišao ova nalazišta, reč je o izuzetno bogatim fosilnim strukturama starim između 210 i 230 miliona godina. Po njegovim rečima fosilne strukture upućuju na zaključak da je na ovom prostoru nekada bilo toplo tropsko more.fosili skoljki_resize

-Ovakvo nalazište je verovatno jedinstveno u Evropi i od ogromnog je značaja. Veoma je bogato u isto vreme, ali ga treba zaštititi i time treba da se pozabave i lokalne, i regionalne i državne institucije koje se bave tim stvarima. Nalazište na obalama Zavojskog jezera u svojim donjim slojevima verovatno sadrži dokaze o najvećoj biološkoj katastrofi u biološkoj istoriji zemlje. Ona se desila na prelazu između perma i trijasa i onda je verovatno nakon udara meteorita, komete, dejstva vulkana ili nekog sličnog razloga, došlo do nestanka čak 70 procenata živog sveta na kopnu i čak 90 posto života u moru-kaže prof. dr Premović.ACA_1856_resize

Premovićem mladi asistent istraživač Đorđe Radenković kaže da se na obalama Zavojskog jezera nalaze dve vrste fosilnih struktura.

-Reč je o talasinoidama i lumakelama. Talasinoide predstavljaju kanale po kojima su se kretale morske životinjice koje su se tako skrivale od predatora, dok su lumakele skupine morskih školjkica nataložene u sedimentnom mulju-zaključuje Radenković.

ACA_1878_resize

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker