Gradska hronika

Zaplenjeno 300.000 evra

Carinici su tokom uskršnjih praznika otkrili nekoliko prekršaja, sprečivši, između ostalog, pokušaj krijumčarenja gotovo pola miliona evra i više od 700 grama zlatnog nakita, saopštila je Uprava carina.

image

Na graničnom prelazu Gradina na kome su tokom praznika u više navrata otkrivane neprijavljene devize, jutros oko 09.30 časova sprečen je i najveći od nekoliko osujećenih pokušaja – zadržana je suma od gotovo 300.000 evra u gotovini. 

U pokušaju je uhvaćen 53-godišnji turski državljanin, koji je putovao kao suvozač u automobilu ”VW SHARAN” nemačkih registarskih oznaka. Oba putnika koja su se zatekla u auomobilu su carinicima rekli da nemaju ništa da prijave za kontrolu, a da od novca kod sebe imaju po 500-600 evra.
Uporni carinici sa ovog graničnog prelaza su odlučili da detaljno pregledaju automobil i izvrše lični pretres putnika, kada su ustanovili da suvozač sa sobom nosi 177.500 evra, a vozač 100.000 evra (sve novčanice su u apoenima od po 500 evra). I jedan i drugi su novac krili na telima, oko pojasa, prethodno ih umotavši u ženske marame. Suvozač je, međutim, izjavio da je sav novac njegov, te je zbog toga protiv njega pokrenut prekršajni postupak. 

Kako nije posedovao Potvrdu o unosu stranih sredstava plaćanja, koju bi imao kod sebe da je novac prijavio na ulasku u zemlju, vraćen mu je dozvoljeni iznos od 10.000 evra, dok je ostatak novca privremeno zadržan. 

Na istom graničnom prelazu 3. maja 2016. godine je prilikom kontrole na izlazu iz zemlje, za detaljan pregled izdvojen automobil „Audi A6“ nemačkih registarskih oznaka. U njemu su bila dvojica nemačkih državljana turskog porekla, koji su prethodno carinicima rekli da kod sebe imaju samo lične stvari. 
Međutim, pretresom putnika i automobila pronađeno je 70.000 evra. Najveći deo novca bio je sakriven ispod suvozačkog sedišta i u naslonu zadnjeg sedišta. Kako su putnici rekli da je novac zajednički, vraćeno im je po 10.000 evra, koliko se bez potvrde o unosu u zemlju može preneti preko granice. 

Gotovo identičan slučaj se na ovom graničnom prelazu dogodio 30. aprila 2016. godine. Detaljnim pregledom prilikom izlazne kontrole je kod dvojice nemačkih državljana turskog porekla, koji su ka Turskoj putovali automobilom „BMW X6“, nemačkih registarskih oznaka, pronađeno 77.000 neprijavljenih, a prema izjavi putnika zajedničkih evra. Nakon što im je vraćen dozvoljeni iznos, uz zapisnik o prekršaju zadržano je 57.000 evra. 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker