Gradska hronika

Zaplenjena krivotvorena roba

Carinici su u proteklih pet dana na graničnom prelazu Terminal Gradina u dva navrata otkrili veću količinu robe za koju postoji osnovana sumnja da povređuje prava intelektualne svojine.

Picture 006_resize

Naime, oni su 01, pa zatim 05. maja 2014 godine u kamionima koji su prevozili robu iz Turske otkrili ukupno 196 ženskih torbi robnih marki „ Michaele Kors“, „ Chloe“,        „Gucci“, „Guess“, „Ralph Lauren“, „Moschino“, „YSL“, „Chanel“ i „Celine“ i gotovo 6300 muških, ženskih i dečijih majica robnih marki „Coca Cola“, „Betman“, „Zara“, „Tom Tailor“, „Nike“, „Hello Kitty“, „Disney“, „Mango“ i „Cars“.

Interesantno je da se u oba slučaja radilo o tovaru koji je poslala ista firma iz Turske, s tim da je prva pošiljka bila namenjena domaćoj firmi iz Srbije, dok je drugoj robi krajnje odredište bilo Bosna i Hercegovina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU praksi se roba za koju je pokrenut prekršajni postupak drži pod carinskim nadzorom do njegovog okončanja, a sud donosi odluku o njenoj sudbini.

Ukoliko se dokaže da je roba krivotvorena, sud može da naloži da se ona uništi.

Carinici se permanentno usavršavaju u domenu borbe protiv krivotvorenja i piraterije. Jedna takva radionica organizovana je pod pokrovoteljstvom Svetske carinske organizacije u periodu od 22 do 25 aprila 2014 godine. Glavna tema bila je kako otkriti krivotvorene proizvode, sa akcentom na indikatore koji se primenjuju, putanje krivotvorene robe, vrste transporta, kao i distributivne centre koji se nalaze u određenim zemljama odakle proizvodi dolaze.

A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker