Gradska hronika

Zaplenili 18.000 evra

Carinici su na graničnom prelazu Gradina sprečili dvojicu turskih državljana na privremenom radu u Austriji, da ilegalno iznesu iz Srbije 18.000 evra.

Novac je otkriven tokom detaljnog pretresa putnika koji su putovali automobilom marke BMW X6, austrijskih registarskih oznaka iz Austrije u Tursku.

image

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, oba putnika su odgovorila da imaju samo po 2.500 evra, međutim carinici su ipak odlučili da izvrše lični pretres putnika.

Tom prilikom su kod vozača u zadnjem džepu pantalona pronašli 18.000 evra, dok su kod suvozača pronašli još 20.000 evra u džepovima košulje.

Obojici putnika je vraćen dozvoljeni iznos od po 10.000 evra, dok je ostatak novca privremeno zadržan do okončanja postupka jer nisu prilikom ulaska u Srbiju prijavili pomenutu sumu.

***

Ovom prilikom još jednom obaveštavamo građane da je unos novca u zemlju i dalje neograničen, ali da su svi putnici prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma u obavezi da prijave prenos svake sume iznad 10.000 evra i na ulazu i na izlazu iz zemlje.

Putnik koji pomenutu sumu novca iznosi iz zemlje, prijavljuje to na obrascu prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice i ta potvrda svedoči o poreklu novca i omogućava putniku da tranzitira do krajnjeg odredišta bez bojazni da će mu novac biti zadržan.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker