Obrazovanje

Zapažen nastup Mlekarske škole Pirot na Festivalu sireva Balkana

Minulog vikenda, 6. i 7. novembra, u Beogradu je održan Festival sireva Balkana, manifestacija koja je okupila preko četrdesetak izlagača iz zemlje i inostranstva. Bilo je izloženo preko stotinu vrsta sireva, a posetioci su videli i probali, pored ostalog, i neobične vrste sireva malih mlekara i zanatskih proizvođača. Redovan učesnik Festivala je i Mlekarska škola iz Pirota čiji su proizvodi i ovom prilikom bili jako zapaženi. Kako nam je rekao, profesor Mlekarske škole, Aleksandar Mančić, Grčka je bila počasni gost Festivala koja je izložila više vrsta sireva i specijaliteta, pogotovo iz regije Epir. 

Mlekarska škola svake godine učestvuje na Festivalu sireva Balkana, a pored brojnih proizvoda koje je izložila ove godine posebna pažnja posvećena je organskom siru od ovčjeg mleka. Posetioci su mogli da vide kako se proizvodi i da probaju.

“Ove godine bilo je preko 45 izlagača, bilo je dosta raznovrsnih sireva, bogat asortiman, od francuskih, preko italijanskih, do našeg kačkavalja, a bilo je naročito dosta kozjih sireva. Uvek, gde se mi pojavimo u Beogradu interesovanje je veliko. Naročito ljudi vole da probaju naš najmlađi proizvod, jer tu imamo praktičnu demonstraciju, i ko jednom proba taj se uvek vrati iduće godine da uzme i kupi đubek. Mislim da se dosta visoko kotiramo što se tiče kvaliteta sireva, tako da naši sirevi mogu da se takmiče sa svetskim sirevima, mada je sve stvar ukusa, ali po kvalitetu ne zaostajemo” – kaže Mančić.

Jedan od važnijih ciljeva učešća na festivalima, kaže Mančić, jeste promocija Mlekarske škole zbog upisa učenika. Kod mladih još uvek preovladava mišljenje da je poljoprivreda i prehrana nešto staro što podrazumeva samo fizički rad, a namera je da im se pokažu savremene metode rada i mogućnosti zapošljavanja u poljoprivredi i prehrani.

Direktor Mlekarske škole, Nenad Đorđević, kaže da na “Balkan cheese festivalu” Mlekarska škola redovno učestvuje, već 12 godina. Veoma je važno da se na takav način, pored promocije Škole, prezentuje i grad Pirot. Đorđević kaže da mu je žao što ove godine učenici nisu učestvovali, jer oni su redovni učesnici svih festivala, počev od Sombora, Novog Sada, Beograda, Paraćina i tako dalje. Učenicima su festivali vid neke radionice i edukacije gde se upoznaju sa svim proizvodima i vrstama sireva koji postoje danas, ne samo u našoj zemlji, već i u celom svetu kaže, pored ostalog, Đorđević.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker