Lokalna samouprava

Za veću bezbednost svih učesnika u saobraćaju

Grad Pirot svake godine, pored saobraćajno-tehničkih mera, edukativnih radionica, promotivnih manifestacija i sl. sprovodi i lokalnu kampanju za bezbednost saobraćaja, sa cilјem da se podigne nivo svesti o značaju bezbednosti saobraćaja i promoviše bezbednije ponašanje svih učesnika u saobraćaju. Smatramo da, tretirajući pojedina pitanja, kampanjama možemo da utičemo na svest šire javnosti o značaju bezbednosti saobraćaja, te da uz primenu adekvatnih saobraćajno-tehničkih mera sa jedne strane, ali i uz odgovarajuću prinudu od strane policije sa druge strane, možemo da postignemo željene efekte.

Ove godine, kroz lokalnu kampanju, obrađena su tri aktuelna problema u saobraćaju, a to su: nepropisno i bahato parkiranje na trotoarima, vožnja pod uticajem alkohola i opojnih sredstava, kao i neoprezno ponašanje u zoni konflikta sa železničkom prugom.

Ovim spotovima, angažovanjem mladih glumaca i promocijom na društvenim mrežama, želimo da pošaljemo poruku što većem broju ljudi, obzirom da se u današnje vreme, gotovo svi, a ponajviše mladi, na taj način informišu i među sobom komuniciraju.

Pored promotivnih i edukativnih aktivnosti, grad ima velika ulaganja preko JP za planiranje i uređenje građevinskog zemljišta i JP Komunalac na uređenju putne infrastrukture i saobraćajne signalizacije i opreme, a ujedno se preko Saveta za bezbednost saobraćaja finansiraju i dodatni radovi u cilju unapređenja bezbednosti.

I ove godine je postavljeno preko 250 metalnih barijera na trotoarima kako bi se sprečilo nepropisno parkiranje i zaštitili pešaci. Na kritičnim mestima sa većom frekvencijom pešaka, kao i u zoni prelaza preko pruge u ulici Nišavski odred, postavljene se vibracione trake na kolovozu  koje imaju za cilj da zvučnim i vibracionim efektom skrenu pažnju vozača da ulazi u zonu u kojoj je potrebno da povećaju pažnju i prilagode svoju brzinu okruženju u kojem se nalaze. Takođe, obnovljene su parking barijere na Trgu Branka Radičevića i postavljena automatska rampa na ulazu u dvorište suda.

Na kraju, želimo da apelujemo na sve da se ponašaju u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom izazvanom virusom COVID-19, da poštuju propisane mere i zaštite sebe, a ujedno ne ugroze druge. Takođe, neminovno je da će se u nastupajućem periodu Novogodišnjih i Božićnih praznika povećati broj kretanja, te pozivamo vozače da nikako ne upravljaju motornim vozilom pod dejstvom alkohola, da svojim ponašanjem ne ugroze sebe, ali da imaju obzira prema drugim, „slabijim“ učesnicima u saobraćaju.

NE BUDI SEBIČAN, MISLI NA DRUGE!

 

Slobodan Rančić, dipl.inž.saobraćaja

Koordinator Saveta za bezbednost saobraćaja grada Pirota

————————————————————————————-

Gradska uprava Pirot

Ul. Srpskih vladara br.82

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker