Reportaža

Za četiri decenije u srpskoj carini zaplenio 2.5 tone narkotika

Ivan Stoimenov, šezdesetpetogodišnji upravnik Carinarnice Dimitrovgrad u penziji, za četiri decenije u srpskoj carini kaže da je uspeo da  od švercera zapleni više od 2,5 tona različitih narkotika, po čemu je apsolutni rekorder u srpskoj carini.

ivan stoimenov upravnik carinarnice dimitrovgrad (5)

Stoimenov je od pre mesec dana u penziji, u koju je otišao sa mesta upravnika Gradine, graničnog prelaza koji je decenijama bio nezaobilazna tačka na putu narkotika od Istoka, gde se proizvodi, do Zapada, gde se najviše traži i prodaje.

Carinski prekrsaj0003

U intervjuu Pirotskim vestima, Stoimenov je kazao da je pet godina  bio carinik, 25 godina vođa smene, četiri godine inspektor za carinske istrage i šest godina upravnik Carinarnice Dimitrovgrad.

Najveću zaplenu Stoimenov je ostvario 1985. godine.

Carinik u akciji0004

“Tada je zaplenjeno 630 kilograma hašiša. Nakon te zaplene raskirnkana je cela banda i zaplenjeno još 380 kila hašiša u iranskom kamionu  jer je šofer pristao na saradnju, otkrio organizatore, a Carinarnica Dimitrovgrad je tada dobila prestižno državno priznanje-plaketu bezbednosti-priča Stoimenov za Pirotske vesti.

6172_101556473190051_6864498_n

Prema njegovim rečima, iako je danas moderna tehnologija otišla veoma daleko, pa tako carinici na Gradini imaju i moderne skenere, ipak, je ljudski faktor i dalje izuzetno bitan.

Uprkos modernim tehnologijama, instinkt carinika je i dalje najbitniji u svakodnevnoj borbi sa švercerima narkotika. Kao carinik trudio sam se, i uspevao u tome, da fotografski zapamtim sve tipove automobila, jer kad to znate, onda vam za oko zapadnu i najsitnije intervencije koje krijumčari rade na šasiji automobila kako bi napravili bunker u kome kriju drogu”, priča Stoimenov.

Carinski prekrsaj0010

On je rekao da se trudio da svoje znanje i iskustvno koje je sticao decenijama, koliko je to moguće prenese sadašnjim generacijama carinika na Gradini i misli da je u tome i uspeo.

“Gradina više nije kao nekada ‘interesantna’ švercerima narkotika, izbegavaju ovaj granični prelaz, pa se najveće količine droge ka Zapadnoj Evropi sada švercuju preko Kosova i Metohije”, kaže Stoimenov.

Prilikom odlaska u penziju, osim kolega sa Gradine, Stoimenovu su priznanje odali i bugarski carinici zbog izuzetne saradnje dve carinske službe.

tekst Aleksandar Ćirić

fotografije Aleksandar Ćirić; privatna arhiva Ivana Stoimenova

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button