Lokalna samouprava

Vujović: Ulažemo u pirotsku deponiju, postaće najmoderniji reciklažni centar

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas radove na izgradnji linije za odvajanje otpada u pirotskoj regionalnoj deponiji, vredne 270 miliona dinara, za koje je resorno ministarstvo opredelilo 170 miliona. Planovi za ovu lokaciju su još ambiciozniji, dodala je ministarka, a po završetku projekata koje ministarstvo sprovodi uz podršku evropskih partnera, Pirot će dobiti jedan od najmodernijih regionalnih reciklažnih centara u Srbiji.

– Linija za sekundarnu separaciju će odvajati otpad od plastike, kartona, papira od otpada koji nastaje od ostataka hrane ili trave. Ako bi se bar 15% komunalnog otpada recikliralo i ponovo upotrebilo, time bi se produžio vek deponije, što je veoma značajno, imajući u vidu da se na ovu deponiju dovozi i tretira otpad i iz Babušnice, Bele Palanke i Dimitrovgrada – rekla je ministarka, ističući da je ovo značajan ekološki projekat za čitav Pirotski okrug.

Vujović: Ulažemo u pirotsku deponiju, postaće najmoderniji reciklažni centarMinistarstvo je, kako je dodala, opredelilo i 160 miliona dinara za izgradnju transfer stanice u Knjaževcu, pa će i po završetku tog projekta, deo otpada iz Knjaževca, Soko Banje i Svrljiga takođe stizati do pirotske deponije.

– Iz IPA fondova planirana su ulaganja za primarnu separaciju otpada, a kroz kredit Evropske banke za obnovu i razvoj ulaganje od 6,5 miliona evra za proširenje dvorišta deponije i kompostanu. Kao resorna ministarka i kao građanka ove zemlje ponosna sam na ove projekte, jer će Pirot dobiti regionalni reciklažni centar po evropskim standardima, što će smanjiti zagađenost i podići kvalitet života građana – rekla je Vujović.

Ministarka je čestitala gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću na uspešno osmišljenom projektu pošumljavanja, za koji je ministarstvo već prebacilo gradu oko 500.000 dinara, kako bi zasadili nova stabla u naselju Novi Zavoj.

– Kao što je ekologija među top tri prioriteta ove vlade, tako želimo i da bude u vrhu liste prioriteta svake lokalne samouprave. Želimo da ih podstaknemo da i one daju svoj maksimum, jer je to način da unapredimo stanje u ekologiji. A vreme će pokazati da ćemo brže i efikasnije rešavati zaostale probleme iz prošlosti – poručila je Vujović.

Gradonačelnik Pirota zahvalio se ministarki Vujović i Ministarstvu koga vodi na odličnoj saradnji i dodao da se realizacija projekta izgradnje postrojenja za sekudarnu separaciju otpada, vrednog skoro tri miliona evra računajući i opremu i mehanizaciju, realizuje upravo zahvaljujući podršci Ministarstva i Vlade.

-Zadnjih deset godina mnogo toga smo uradili kada je o ekologiji reč. Osim projekata koji se tiču Regionalne deponije, poput postrojenja za sekudarnu separaciju, sistema za primarnu separaciju koji treba da zaživi do kraja godine, ali i izgradnje kompostane koja je u planu, očekuje nas i potpisivanje ugovora za izgradnju velikog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda vrednog 15 miliona evra, u planu je i rekultivacija postojećeg smetliša sa ciljem proširenja postojeće industrijske zone i mnogi drugi projekti koji se tiču zaštite životne sredine-kazao je gradonačelnik Vasić.

Direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov istakao je da je proteklih godina mnogo projekata realizovano, a planovi su vrlo ambiciozni.

-Kada je konkretno reč o postrojenju za sekundarnu separaciju otpada mi imamo rok da se u probni rad ovo veoma važno postrojenje pusti do kraja ove godine, odnosno do 31.12.2021. godine-istakao je direktor Ivanov.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker