Reportaža

Vojvođani “kradu” pirotsku peglanu kobasicu

Verovatno najveća gužva na završenom Sajmu etno hrane i pića koji je održan u Beogradu bio je na štandu Turističke organizacije Pirot na kome je predstavljena peglana kobasica, koju zbog svojih afrodizijačkih svojstava nazivaju i pirotskom vijagrom._DSC4874_resizeKako je u izjavi Pirotskim vestima izjavio direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov, štand opštine Pirot bio je jedan od najposećenijih, ako ne i najposećenijih-upravo zbog velikog broja specijaliteta koji su prezentovani._DSC4845_resize

-Hrana je naš najveći adut. Svoje učešće na Sajmu etno hrane i pića iskoristili smo da najavimo predstojeći Sajam peglane kobasice, ali i Sajam staroplaninske hrane, koji su sve posećeniji i sve popularniji kako među domaćim, tako i među turistima iz Bugarske. Tako je na ovogodišnjem Sajmu peglane kobasice od preko 3.000 posetilaca, od čega je verovatno više od polovine bilo iz Bugarske.

_DSC4863_resize

 

Slično je bilo i sa Sajmom staroplaninske hrane. Osim peglane, ogromno interesovanje izazvali su i ostali specijaliteti poput sarme u lipovom listu, koju su prezentovale domaćice iz Temske, gde se jedino i pravi ovaj specijalitet, zatim pite sa vrganjima, recelj, kačkavalj i mnogi drugi specijaliteti-kaže Zlatkov.

pirotska peglana kobasicaDirektor Zlatkov je upozorio da su se već pojavili proizvodi koji na neki način predstavljaju “kopije” peglane kobasice što navodi na zaključak da što pre treba zaštititi geografsko poreklo pirotske peglane kobasice.

-Proizvođači iz Sremske Mitrovice na ovom sajmu predstavili su sremsku peglanu kobasicu koja je identična našoj pirotskoj, jedino što po kvalitetu je daleko ispod pirotske peglane kobasice. Zbog toga što pre treba ući u proceduru zaštite geografskog porekla pirotske peglane kobasice kako ovakvi pokušaji “kopiranja” ne bi naneli štetu “renomeu” koji ima pirotska peglana kobasica-kazao je Zlatkov za Pirotske vesti.

tekst i fotografije  Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button