Gradska hronika

Voda u selima Blato, Barje Čiflik i Petrovac i dalje se ne preporučuje za piće

U utorak, 10.02.2015.god. završene su ponovljene, kompletne fizičko-hemijske i mikrobiološke analize voda seoskih vodovoda Blato, Gnjilan, Barje Čiflik, Petrovac i Krupac – međuseoski vodovod, uzorkovane 04.02.2015.god, koje su pokazale da samo ispitani uzorci vode za piće iz sela Gnjilan i međuseoskog vodovoda Krupac odgovaraju Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće (Sl. list SRJ 42/98 i 44/99), te se ove vode od danas mogu koristiti za piće i pripremu hrane.
Ispitani uzorci vode iz seoskog vodovoda Blato pokazuju da se ova voda i dalje ne može koristiti za piće zbog mikrobiološke neispravnosti, dok su vrednosti za mutnoću u vodi bile u granicama propisanih Pravilnikom.
Ispitani uzorci vode iz seoskog vodovoda Petrovac pokazuju da se ova voda takođe ne može koristiti za piće zbog povećanih vrednosti za mutnoću u vodi iz mreže, dok su mikrobiološke analize bile u granicama propisanih Pravilnikom.
Ispitani uzorci vode iz seoskog vodovoda Barje Čiflik pokazuju da se i ova voda ne može koristiti za piće zbog blago povećanih vrednosti za mutnoću u vodi i mikrobiološke neispravnosti koja je identifikovana u jednom uzorku iz mreže.
Pomenuta tri seoska vodovoda (Blato, Barje Čiflik i Petrovac) su i dalje pod pojačanim nadzorom i vrednosti mutnoće u vodi se i dalje prate. Nakon stabilizacije vrednosti mutnoće, uradiće se ponovne kompletne analize vode iz ovih vodovoda na proveru higijen ske ispravnosti, nakon čega se možemo izjasniti o tome da li ona može da se koristi za piće ili ne.

Saopštenje ZZJZ u Pirotu

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker