Gradska hronika

Voda u Pazaru ispravna za piće, u Tijabari samo za pripremu hrane

 U ponedeljak, dana 02.02.2015.god. izvršeno je još jedno uzorkovanja vode za piće iz mreže gradskog vodovoda Pirot i tom prilikom je uzeto 13 uzoraka na proveru higijenske ispravnosti. Nakon dobijenih rezultata za mutnoću, koja se odmah ispituje u hemijskoj laboratoriji ZZJZ Pirot, utvrđeno je da je mutnoća u svim uzetim uzorcima vode iz mreže gradskog vodovoda Pirot u granicama vrednosti propisanih Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće (Sl. list SRJ 42/98 i 44/99).

Ovo su drugi rezultati uzorkovane vode za piće iz mreže celokupnog gradskog vodovoda Pirot (i Tijabare i Pazara) gde su vrednosti mutnoće u dozvoljenim granicama, u svim uzetim uzorcima iz mreže. Takođe su i kompletne fizičko-hemijske analize danas uzetih voda iz gradskog vodovoda Pirot pokazale da sve vrednosti ispitanih parametara takođe odgovaraju Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće (Sl. list SRJ 42/98 i 44/99). U toku današnjeg dana završene su i mikrobiološke analize voda za piće uzetih iz gradskog vodovoda Pirot 27, 28, i 29. januara i utvrdili smo da sve odgovaraju Pravilniku, pa je stoga konstatovano da se voda u delu gradske mreže Pazar može od danas koristiti za piće i pripremu hrane. Međutim i dalje ostaje na snazi preporuka stručnjaka ZZJZ Pirot da se, do dobijanja rezultata mikrobiloških ispitivanja uzoraka uzetih iz dela vodovodne mreže Tijabara 31.01.2015.god. i kompletiranja nalaza, voda u tijabarskom delu vodovoda i dalje ne koristi za piće, ali se može koristiti za pripremu hrane, jer su mutnoća i drugi ispitivani fizičko – hemijski parametri u granicama propisanih Pravilnikom. U delu grada Tijabara očekujemo da zabrana korišćenja vode za piće ostane na snazi još neki dan posle ponedeljka (do srede ili četvrtka dok se u potpunosti ne završe mikrobiološke analize i ako mutnoća ostane u dozvoljenim granicama). Građani će vodu za piće kupovati ili točiti sa cisterni koje su locirane na dva mesta u gradu (kod kružnog toka – ul. 22. Divizije i na uglu ulice Berilovački put i ulice Jastrebačke) i na tim mestima će biti stalno prisutne. Voda iz cisterni se dohloriše i proverava u laboratoriji ZZJZ Pirot pre nego što se uputi na odredišta.
Stručne ekipe ZZJZ Pirot biće i dalje svakodnevno prisutne na terenu i uzimaće uzorke vode za piće na analizu, kako bi se i dalje pratio trend kretanja vrednosti mutnoće u vodi, koja je konačno vraćena na normalne vrednosti bezbedne po zdravlje građana. Sve ovo napred navedeno ukazuje da postoji realna mogućnost da se do kraja sledeće nedelje situacija sa vodosnabdevanjem grada Pirota potpuno normalizuje.
Rezultati analiza vode za piće iz međuseoskog vodovoda Krupac ukazuju da ona odgovara Pravilniku i može se koristiti za piće.
Voda iz seoskih vodovoda kojima uparavlja JP “Vodovod i kanalizacija” takođe se proverava, ali je preporuka stručnjaka ZZJZ Pirot da se ova voda pije nakon prokuvavanja, do završetka analiza, a s obzirom da se trend nestabilne meteorološke situacije sa obilnijim padavinama i dalje nastavlja.

Saopštenje ZZJZ

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker