Lokalna samouprava

Vladan Vasić: Rebalans Budžeta je normalna stvar i siguran sam da ćemo pozitivno završiti ovu godinu

Kao što se i očekivalo jedna od tema koja je pobudila najveće interesovanje na današnjoj sednici Gradskog veća jeste Odluka o izmenama i dopunama Odluke o Budžetu za 2020. godinu. Rebalans Budžeta sa smanjenjem prihoda se u Pirotu ne događa često, ali činjenica je da je aktuelna epidemija, ipak, “olakšala” gradsku kasu. Medjutim, kako je istakao gradonačelnik, Vladan Vasić, to nije niti će ugroziti funkcionisanje javnih ustanova, čišćenje grada, infrastrukturne poslove, socijalna davanja i još mnogo toga. Otuda se nameće pitanje kako sve to postići kada imate smanjenje prihoda.

“Ukupni prihodi i primanja Budžeta se smanjuju za nekih 45 miliona dinara, ali konkretno primanja Budžeta su smanjena za 64 miliona. Medjutim, imali smo dodatne prihode kao što su donacije i transferi od Republike, tako da je ukupno smanjenje, oko 45 miliona dinara. Najveća smanjenja su kod poreza na dohodak, dobit i kapitalne transakcije, pre svega od poreza na prihod kod samostalnih delatnosti, ugovora o delu i slično. To znači da se za vreme vanrednog stanja i krize smanjeno radilo. Zatim, imamo smanjenje poreza na prenos apsolutnih prava, takođe oko 9 miliona, što govori o smanjenju trgovine u tom periodu. Smanjene su i opštinske naknade za oko 5 miliona dinara, smanjeni su prihodi od prodaje dobara i usluga za nekih 15 miliona dinara, znamo da Pozorište nije radilo, Dom kulture, Bazen , vrtići, i još jedno samnenje zbog neprodate jedne parcele što bi bio prihod od dvadesetak miliona dinara”- kaže gradonačelnik, Vladan Vasić.

Imajući u vidu ovakvu situaciju normalno je bilo da su izostali i planirani rashodi.

“Najveće smanjenje na rashodnoj strani jeste to što do skora nismo potpisali ugovor o realizaciji projekta izgradnja terena sa veštačkom travom, to je negde oko 30 miliona dinara, i tu smo veliki deo rashoda raščistili, ali taj projekta ćemo realizovati naredne godine. Postoje smanjenja u gradskoj upravi jer se uštedelo na gorivu, dnevnicama, ne odlaska na seminare i druga putovanja, dakle kako imamo negde na prihodnoj strani smanjenja tako beležimo smanjenja i na rashodnoj strani, ali smo povećali prihode za neka davanja kao što je obezbedjivanje sredstava za javnu nabavku za nadzor radova u Bolnici, za prevoz za starija lica, pošumljavanje, dodatna sredstva za Komunalac, Muzej Ponišavlja koji je potpisao ugovor za projekat “Priča o ćilimu” . Uostalom rebalans je uobičajena, normalna stvar i preraspodelom para uspostavljamo ravnotežu. Mislim da ćemo završiti pozitivno ovu godinu sa svim planiranim aktivnostima i već uveliko spremamo Budžet za 2021. godinu” – izjavio je u obraćanju novinarima gradonačelnik, Vladan Vasić.

Kako je istakao gradonačelnik, Vasić, veliku neizvesnost donosi naredni period jer niko ne može znati kako će se odvijati epidemiološka situacija, a novac se mora obezbediti za plate, kapitalne investicije, očekuje se početak prve faze radova na izgradnji otvorenog plivačkog bazena, potpisivanje ugovora za glavni prećistač odpadnih voda, treba nastaviti radove na uređenju puteva, škola, infrastrukturi, zaštiti životne sredine, Bolnice i tako dalje. Očigledno, pred lokalnom samoupravom je veliki zadatak da i u ovakvim okolnostima obezbedi uslove za dobro funkcionisanje grada.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker