Srbija

VLADA RS: Usvojene nove ekonomske mere, firmama još jedan set pomoći!

Vlada Srbije usvojila je treći paket mera pomoći građanima i privredi koji će pomoći da se smanje negativne posledice virusa korona, da ljudi sačuvaju radna mesta, da privreda ne izgubi “kiseonik”, ali i da građani prežive ova teška vremena, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

“Pohvale smo dobili i od MMF i Svteske banke, a to je odgovornost da tim tempom nastavimo i dalje. Imamo i 2,9 milijardi evra stranih investicija u prošloj, najtežoj, godini. Osećamo i vidimo negde kraj problemima”, rekao je Mali.

Podrška građanima

Svi punoletni građani, njih 6,1 milion dobiće kroz novi paket po 60 evra. Isplata će ići u dve rate, prva u maju 2021. a druga u novembru. Penzioneri će dobiti dodatnih 50 evra, dakle ukupno 110 evra.

Prijavljivanje počinje u aprilu, a ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati, a procedura će biti ista kao i prošle godine kada je država davala po 100 evra.

“Kol centar biće otvoren već krajem aprila”, rekao je Mali.

Podrška privredi

U okviru podrške privredi, svaki preduzetnik i radnik zaposlen u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima dobiće tri meseca po 50 odsto minimalne zarade. To je ukupno oko 48.000 dinara, odnosno 16.000 dinara mesečno.

Pravo na ovu meru ima 1.505.093 radnika. Mera stupa na snagu od 1. marta ove godine sa prvom isplatom 8. aprila aprilu. Mera ne uključuje banke i finansijske institucije.

“Prijava će biti jednostavna preko sajta Poreske uprave. Uslov je da nema otpuštanja više od 10 odsto zaposlenih, tri meseca nakon isplate poslednje minimalne zarade, kao ni isplate dividende”, rekao je Mali.

Pored 50 odsto minimalne zarade tokom tri meseca, još jedan ceo minimalac (32.000 dinara po radniku) dobiće ugostitelji, turističke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, kao i hoteli, odmarališta i renta-kar agencije. Isplata je april, maj i jun po 50 odsto minimalca i u julu ide ceo minimalac.

Takođe, gradski hoteli dobiće 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici.

Kako je ranije najavljeno, sektor prevoznika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica dobiće 600 evra po autobusu. Ova mera se sprovodi kroz 6 mesečnih isplata.

Podrška i za likvidnost

Programom podrške predviđene su i mere za očuvanje likvidnosti privatnog sektora. Konkretno, reč je o produženju postojeće garantne šeme za još 500 miliona evra.

Takođe, biće uspostavljena nova garantna šema za podršku najugroženjim preduzećima. Detalji nove garantne šeme biće određeni kroz pregovore sa bankama u cilju postizanja najboljih uslova za ugrožena preduzeća.

Kako je Mali rekao, da bi nova nova garantna šema trebalo bi takođe da iznosi oko 500 miliona evra.

Dodao je ida će nakon trećeg paketa mera javni dug Srbije i dalje biti ispod 60 odsto.

Izvor
Blic

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker