Gradska hronika

Više od 280 “progresovaca” očekuje isplatu po 17 plata

Više od 280 radnika nekada veoma uspešne kompanije “Progres” očekuje da će prodajom imovine ove fabrike, koja je, kako tvrde sami radnici, odlukom Ustavnog suda Srbije vraćena preduzeću, naplati bar deo od 17 zaostalih plata.

_DSC2771Situacija u ovom preduzeću  prilično je  konfuzna. Sada već bivši vlasnik firme Zoran Kostić, osuđen je u odsustvu pred Višim sudom u Pirotu na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog mnogobrojnih malverzacija. U međuvremenu je preduzeće otišlo u takozvani automatski stečaj, da bi ipak Ustavni sud presudio da su odredbe zakona koje se tiču automatskog stečaja neustavne pa je preduzeće praktično ponovo postalo društvena imovina i aktivno privredno društvo, što se lako može proveriti na sajtu Agencije za privredne registre.

Predsednik Samostalnog sindikata u Pirotu Rodoljub Ćirić kaže da je “Progres” od novembra prošle godine aktivno društveno preduzeće.

-Da li ima imovinu i kakvu, ja ne mogu u ovom trenutku da kažem. Radnici su u pravu jer imaju neizmirene obaveze za nekoliko meseci, neki možda i duže od dve godine, oni se organizuju a mi ovde u sindikatu im pružamo stručnu pomoć, ali i omogućujemo korišćenje prostorija kako bi oni iskazali svoje zahteve i na neki način ostvarili svoja prava koja im pripadaju jer imaju izvršna sudska rešenja. Da li će u tome uspeti, videćemo. Iz priča radnika, čujem da ima imovine koja može da se proda da bi se namirili radnici, da ima imovine koja je otuđena na nezakonit način pa bi ona mogla eventualno da se vrati preduzeću kako bi se namirila potraživanja radnika-kazao je Ćirić Pirotskim vestima.

jedna od zgrada koju je radio progresPo rečima Radunke Ilić, jedne od radnica “Progresa”, više od 280 radnika ove kompanije na ime neizmirenih zarada potražuje po 17 plata.

Imovina “Progresa” je na nezakonit način otuđena. Mi smo se organizovali i uspeli da povratimo imovinu i pokušali da prodamo bravarsku radionicu, “tjubing” i zato smo sazvali radnike u salu Samostalnog sindikata kako bi svi bili informisani dokle se stiglo sa rešavanjem ovih problema. Bravarska radionica ide na prodaju a za “tjubing” treba da se održi licitacija. Imovina je bila otuđena od strane bivšeg vlasnika Zorana Kostića, koji je to sve razdelio, rasporodao nezakonito ali se imovina ipak polako vraća firmi. Kako se koji deo imovine vrati preduzeću, tako se prodaju i novac isplaćuje radnicima, od kojih su mnogi u međuvremenu na jedvite jade preživljavali i hranili svoje porodice. Postignut je dogovor da se novac svim radnicima isplaćuje linearno, da se ne bi desilo da se nekom radniku isplati milion dinara a nekomo par stotina hiljada. “Tigar” je ponudio za Bravarsku radionicu sa zemljištem-kazala je za Pirotske vesti Ilićeva.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

29 Comments

 1. Прогрес је ликвидиран класичном методом, гором од оних ликвидација у Римским аренама. Римљани су жртвама је давали макар перорез у борби са гладним и бесним лавовима. Ако би случајно жртва показала вештину,мудрост, храброст, публика би пресудила живот жртви а лавовима смрт или даље ропство.Прогресу није дато ништа, чак ни перорез, а о лавовима да и не говоримо, било их је много, арена тесна, без публике и владара.

 2. ZORAN KOSTIC je jednom spasavao firmu kad je u njegovom odsustvu i napravljena neisplata 17 plata,a to je u vreme kad je bio vd direktor dobrivoje stankovic i rancic slobodan,kad se nista nije radilo osim prodaje zatecene imovine(plac Ulcinj i dr.,a zasta i danas u necijoj fijoci stoji kr.prijava).Dolaskom Kostica zavrseni su prodati a nezavrseni stanovi(Hadziceva,Kijevo-Knezevac,Senjak S-5) i u vreme 7-god.mandata proizvodila firma 5000 m2/godisnje(7 juli-Nis,naselje N.Tesla i Senjak S-7 u Pirotu i dr.),obezbedjen Soc.program za 450 radnika ,a svim radnicima koji su ostali u firmi isplacene ZARADE kako tekuce tako i iz bivseg perioda.Takodje u vreme progona je radjeno na sledecim gradilistima(Ciglana,Dukat,Rasadnik-bolnica,Senjak S-7)koja je trebalo da uposle zajedno sa Kamenolomom preko 800 radnika.To je zasmetalo ineresno-tajkunskim grupama te su ga proterali i oteli imovinu,kako firme tako i licnu(pradedovinu),sude na bazi laznih iskaza(tosa-gonac-mihaljcic)o navodno datim novcem,a ustvari duguju firmi 10 miliona na ime poreza,a i prodali su radnicku imovinu sa ciglane rezuci ispravne kamione i kranove,prisvojili ‘Progresov” plac rasadnik kao i privrsenu zgradu Senjak S-7/g2 prebacivsi bez ijednog dinara u BCD firmu a sve uz pomoc ins n.georg.sa kojim su delili novac i oniu i nalogodavci.Eto to je jedina istina koja je lako proverljiva(izvestaji vestaka Vukasina Spasica i knjigovodstvenih agencija)i koja ne moze da se sakrije,a ZORAN KOSTIC sa nestrpljenjem ceka povratak,jer za njegov slucaj je upoznat do detalja sadasnji vrh drzave i kad dodje Pirot na red svi ovi navodi ce da dozive svetlost dana,a on i dalje veruje u pravdu i porucuje postenim radnicima da istraju u ovoj neravnopravnoj borbi i PODVALI.

  1. Zocko…Nemoj da lazes znamo se! Ukrao si drzavi, jadnom narodu, neciju decu ostavio gladnu! Ali vratilo ti se malo…Sada gde si, ni pas nema za sta da te ujede, zivis na tudj racun i skupljas smece po Americkim kontejnerima!!! Ti si covek “zlo ” !!!

 3. Нажалост Прогрес је морао пасти ( а не Прозор, град у Босни и Херцеговини) без обзира на директоре и остале раднике заједно са другим многобројним компанијама и фирмама у Пироту, било да су друштвене или приватне. Да ситуација биде још тежа тај се тренд и даље наставља. Ко види види а ко невиди ваљда ће некад прогледати.

 4. Svaki grad je ponosan sa gradnjom i postavljanjem kranova i kontejnera,a u nasem gradu su sklanjali kriminalci ,kranove i kontejnere sa nezavrsenih objekata i gradilista i prodavali ih na crno u staro gvozdje(rasadnik-bolnica,ciglana,dukat)i tako ostetili grad i drustvo za 2 posl.-stambena objekta i staracki dom,kao i sprecili gradnju stambenog naselja na “Senjaku”..

  1. JUCE I DANAS JE SRUSEN JOS JEDAN KRAN SA TEK ZAPOCETOG OBJEKTA “SENJAK” inace vlasnistvo grupe radnika “Progres”-Zivkovic Negovan,ali makedonac-zemunac su nezajazljivi u svom pljackanju i bahatosti,a nema ko da ih zaustavi.Inace fotografija srusenog krana je poslata najvisim instancama.

   1. Zahvaljujuci radnicima danas je sprecena pljacka u otimanju krana.Privredni kriminal Pirota ne treba da rasvetljava ovaj slucaj jer 1 njihov clan upravo ucestvuje u ovoj pljacki na sta smo vise puta ukazivaliResenje o vlasnistvu krana ima i u sudu,gde je grupa radnika na licitaciji kupila kran na ime zaostalih zarada..Nedavno su odvezene 25 tona metalnih oplata za zavrsetak zgrade “SENJAAK” koje su iskljucivo vlasnistvo HK”Progres”,iako je prijavljeno blagovremeno doticni inspektor je omogucio i tu pljacku.Spisak radnicke imovine koja je oteta sa Ciglane vec se nalazi u fijoci JT u Pirotu i na drugim mestima ,ali se za sada drzi u fijoci.Vasem portalu ce takodje ovih dana biti dostavljen,a o njegovom izvozenju znaju portiri angazovani na crno.Ucesnici u ovoj pljacki su:makedonac,vlasotinacki duo,mesar iz Pirota.

 5. Do zadnjeg momenta se gradilo,a posle progona ni “MAKAC” od gradnje,sto je dovoljan pokazatelj za pametnog coveka o cemu se radi.A sto se tice 2 hale na Tjubingu iste su bile uknjizene kod ZONE uz pomoc katastra,ali su posle naknadno iz straha unistili dokumentaciju,i sada pokusavaju da za simbolicne pare to otkupe kao i ostalu imovinu od susedniuh preduzeca(atp,feroks,dragos,polet).Hale Tjubinga ne treba prodavati za bagatelu,vec naci pravog vodju za ozivljavanje i dalji rad preduzeca,a sadasnje lesinare kazniti.

  1. Opet Zoki ili njemu neki slican! Da stala gradnja, nema tebe pa nema ko da direktuje!!! Stala jer si sve opustosio i treba sto godina da se sve oporavi! Jer tamo gde tvoja noga kroci tuga

 6. Sablasno i tuzno izgleda ova nezavrsena zgrada na slici kojoj nedostaju samo krov i neznatni zavrsni radovi.Svakog jutra su se na gradilistu utrkivala 3 inspektora(makedonac,svodolac i draza) sa svojim nalogodavcima, kako da proteraju rukovodstvo i uniste firmu,ali je zgrada ostala i dalje kao simbol i svedocanstvo tog mracnog vremena.

 7. Navedenu zgradu na slici ne treba zavrsavati,vec je ograditi i napraviti MUZEJ za mladje generacije da vide sa cime se drustvo susretalo u svojoj istoriji sa imenima UCESNIKA,kako u gradnji,tako i u stopiranju,tj otimanju i zapleniti dokumentaciju za muzej kako je bez ijednog dinara prebacena u BCD firmu i pokusaj izigravanja 20-ak kupaca medju kojima i 8 stana za Republicku direkciju Srbije.

  1. A ovu veliku otimacinu pokusavaju da opravdaju visegodisnjim kaznama na bazi laznih iskaza ucenjenih svedoka,a bez ijednog valjanog argumenta,a nisu svesni da se time jos vise otkrivaju i dave.Dovoljno je pogledati lica koja ucestvuju u presudjivanju………………….

 8. Takodje u cilju objektivnog informisanja na prvoj izlozbenoj galeriji slika pokazati nezavrsena gradilista,plac Ciglane,kamenoloma i Tjubinga sa spiskom ekzekutora koji ce Vam biti dostavljen argumentovano,kao i fals ugovore o prenosu placa Rasadnik i zgrade SenjakG/2-SVII u firmu BCD-Zemun i upisivanjem vlasnistva u pirotski katastar sa datumom azurnosti 7/12/2012 takodje fals.Inace sve ovo stoji u fioci JT-Pirot.

 9. i tako….. u vreme dok su padale mrvice sa stola zorana kostica ovim napacenim ljudima oni su skakali na bajonete i blokirali drzavnim organima i poreskim sluzbenicima da cak i udju na tu ciglanu , stajali i cuvali strazu da mu slucajno ne bi pala dlaka s glave, lepo je on upakovao celu pricu , ali avaj , u svoju foliju koja je tim napacenim radnicima zasijala lepo, jedino sto im nije reko da nije zlato sve sto sija. zasijala je jedino njegova zenica oka kad je ugledao cikago i uzviknuo EVO ME. sklopio lepo lovicu otiso u taj PROKLETI beli svet . svaka njemu cast sto se sad sekira odande preko okeana i za tjubing i za ciglanu i za senjak al dosta je to daleko da se neko sekira toliko intezivno . svi mi dobro znamo kako se on sekirao i svog sina i brata i …….. dok su camili u zatvoru.morao je jadan i da se jos jednom ozeni da bi imao jacu podrsku, pa mozda je i dovoljno da im je i moralnu podrsku dao. ma koji mu je djavo bio kriv kad je teo nezakonito da trpa pare u dzep a nije to znao kako da to opravda nego laze narod kako ce on da zbija redove da j… mamu inspektorima pa ovom pa onom. ma osvesti se covece , tri godine pametujes odande i samo pricas kako jedva cekas da se vrati, pa ajd vrati se i pogledaj istini u oci, i ne pametuj vise , nemoj da vices drste lopova , nema vise onoga “da se turci ne sete”. pa u opstini vec tri godine stoji zahtev za dozvolu za zavrsetak senjaka i rece covek jedan ma dzabe se mucite zoran vam to koci, al doci ce valjda na red i to pitanje kome je sve i zasto zoran poklanjao stanove po pirotu pa ih sad gura po misje rupa i preti kako ce kad zbije redove da vucicevom metlom pocisti pirot. pa vucic nije komunalno preduzece pa da cisti prljavstine koje je neko napravio da bi sebi pribavio materijalnu korist ima jos mnogo toga da se prica o liku i delu napred nam pomenutog biznismena al o tome ce reci pravosnazne presude viseg i osnovnog suda koje su vec donesene, naravno i one ozalbene kao i one u postupku kojih ukupno ima dvadesetak….

 10. Svi komentari g-dina Zorana Kostića napred ispisani, koji je pobego kad negovi čuvari više nisu mogli da ga sačuvaju od pravosudnih organa i inspektora, priča sada prazne priče, umesto da dođe i dokaže svoju nevinost pred sudom, ako je toliko nevin i pošten kao što sebe sam prikazuje. Od firme koja je bila gigant u građevinskoj industriji napravio je groblje starih mašina, a sve što je vredelo prebacio je na prevaran i ne dozvoljen način u svoje privatne građevinske firme koje su bile registrovane na negove bliske saradnike i slepe poslušnike. A sada, kada više nema vlasništvo ni u jednoj firmi, pokušava da imovinu koju je na kriminalan način prebacio u svoje privatne firme prikaže kao imovinu GRO Progres i kako su svi drugi krivi za propast GRO Progres osim njega. Kako ga nije sramota da se uopšte oglašava i piše komentare sakrivajući se iza raznih pseudonima i da prikazuje sebe kao heroja i zaslužnog građanina Pirota. Ja bi ga prepustio radnicima GRO Progres pa da mu oni sami presude, a oni najbolje znaju ko je kriv za propast njihove firme.
  DNO DNA, taj opis najbolje opisuje gospodina koji se sam toliko hvali i uzdiže u ovim komentarima

 11. Dolazi vreme da vaze samo argumenti,a ne rekla kazala,pa taj isti goran sa zemuncem je skoro izasao iz zatvora u Leskovcu za iznudu i zelenasenje,a 2 njihove tkz. direktorice(1 iz Vlasotinca a 2 iz V.hana)gase firme jer vide o cemu se radi da se priblizava istina do njih pa beze glavom bez obzira,a i sam zet je u pirotskom sudu izjavio da pojma nema o nezakonitom prenosu imovine u BCD i da to rade drugi a on samo podpisuje..Isti taj goran se ranije hvalio po ciglani kako je makedonac sa njima u ekipu,a i da je nosio vrecu u Vranje a za sta postoji audio zapis.A sto se tice njihovih prijava ima ih na 100-nu(Beograd,Valjevo,Kraljevo,Vranje,Leskovac..a Pirot ih tek ceka).Njihovi sajtovi se mogu naci u Juznim vestima i Jugmediji.Ojadili su celu Srbiju posebno jug,ali im dolazi kraj.

 12. to…. tako je , najbolje ja argumentima, ovo rekla kazala nikome ne donosi koristi, vec samo unosi zabunu u medju ljude. jedino je problem sto su argumenti neumoljivi pa kad pogledamo portal sudova vidimo sta kazu gore prozvani argumenti.pa ovoliko sudskih procesa nije bilo ni u nirnberskom sudu protiv jedne osobe. kako li sad to opravdati i ubediti nekog da si ispravan kad sudske presude govore suprotno. pa dal ima nekog jos ko ce u sve ove gluposti da poveruje, cuj bekstvo pa kako se za nekog moze reci da je pobegao ako je u srbiji , valjda je neko pobegao ako je zbrisao u naprimer cikago i tamo se jos i ozenio… e to se bato zove bekstvo, i da bi to jos i sve sakrio potpisuje se pseudoniima ko da je ovo 1941 pa se nezna ko odakle i kakve gluposti pise, vreme zamajavanja je proslo ajmo da sad ko sto lepo rece upotrebimo argumente i lepo razjasnimo ko od koga i zastobezi i gde se to pobogu krije a naravno i od koga se krije. ajmo lepo polako da rezimiramo niko se ovde nije sa svog mesta mako ovim navedenog gospodina koji je svoje mesto pod suncem naso temo negde daleko…. od ruke pravde i ociju onih koje je ojadio.

 13. I nas grad su zatrli prevarama,a cudi me sto u Pirotu JT cuti,samo da se otvori proces i pocne istraga,a istina ne moze da pobegne.Kod nas oteti hoteli i ugasena firma,kod vas oteta radnicka imovina i izigrani kupci i Republicka direkcija uz prevaru i falsifikovanje dokumenata,pa dokle vise.A da ne pricamo za pekaru Raska,Prevara JEFTOVICA iz Valjeva,Zelenas zastrasivao duznike i jos mnogo toga.

 14. G-ne Mirac pratim Vasu decenijsku borbu protiv ove bande koju vodite i siguran sam da ce pravda pobediti i ovi lesinari naci na mesto koje zasluzuju.Ovaj potrcko sto se javlja u komentarima je sasvim sporedna i bezznacajna licnost koja sluzi za obavljanje prljavih poslova ukljucujuci u zadnje vreme i svoga zeta sto ne znaci da treba i on naci svoje mesto.Glavni pljackas je njegov poslodavac iz Zemuna koji ceo plen prebacuje u BCD firmu a koji ne moze da se proda na crno skriven u jazbini otetog hotela “GROZD” predstavljajuci se kao “menadzer”,a ustvari je obicna jajara koja placa dnevnicu ulicarima za zastrasivanje u svojim pohodima,ali ne za dugo.

 15. Radio sam U Progresu i DD-u,a posle sam angazovan od ovih iz Vlasotinca kao cuvar na Ciglani.Ostali su mi duzni 2 meseca a placali su me na crno 150 evra mesecno koje mi je isplacivao taj goran i nesa tosa.Izvozena je roba iz magacina uglavnom nocu,a nama cuvarima je bilo zabranjeno da pisemo izlaze i vodimo evidenciju,ma da ja sve to imam kuci u svesci,nema cega da se plasim i mogu da posvedocim.Pa oni su izvezli svu imovinu koja se zatekla na Ciglani:Progresa,DD-a,radnickuimovinu…rezali su ispravne kranove,kamione,strugove,betonjerke BOGU ZA PLAKATI,pa su na kraju skidali i metalne prozore sa zgrada i magacina.

 16. Pored ovih silnih navoda ako nadlezni i dalje cute i ne preduzimaju nista cuvajuci i skrivajuci prijave u svojim fijokama,jasno je ko dan o cemu se radi,tj da su “glavn”i duboko umesani u sve ovo.Zasto ne demantuju ?Pa da je 10% tacno od ovih navoda trebaju pokrenuti postupak,A ONO JE TACNO 100 %.

 17. Zasto Srbija propada ?Uspesni privrednici se unistavaju,progone,otima imovina,a ostaju tajkuni povezani sa inspektorcicima koji su uzeli tasnicu pod ruku,celi dan bance po kafanama na tudj racun,reketiraju ko je preostao i pune WC solju.Epilog ovakvog ponasanja je vidljiv.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker