Pirot - Mali Jerusalim

Vernicima predat na korišćenje hram, započet 1937. godine

Danas je pred velikim brojem vernika izvršeno malo osvećenje hrama Svetog Save u Velikom Jovanovcu. Hram je osvetio i svetu liturgiju služio njegovo preosveštenstvo episkop Kumanovski Gospodin Joakim iz Makedonije, koji je nakon liturgije održao propoved okupljenim vernicima i podsetio prisutne na značaj i dela svetitelja Save.jov3Osvećenju hrama prisustvovao je i predsednik opštine Pirot, mr Vladan Vasić koji je ovom prilikom istakao da se oseća ponosnim jer je zajedničkim zalaganjem Opštine i meštana-dobrotvora završen posao koji traje decenijama.

Kada smo počeli sa gradnjom crkvu u Poljskoj Ržani, 2006. godine, sadašnji Patrijarh, a tadašnji Vladika Irinej, rekao mi je da je vrlo lepo što gradimo crkvu u Ržani, ali da bi bilo još lepše da završimo započetu crkvu u Velikom Jovanovcu. 2008. godine smo osveštali crkvu u Ržani, i iste godine u avgustu je formiran crkveni odbor u Jovanovcu koji je nastavio izgradnju ovog divnog hrama, koji je započeo naš čuveni vladika Vasilije Kostić koji potiče iz ovog sela. Hram Svetog Save na ovim prostorima nije čest, i po nekim informacijama koje sam dobio, ovaj hram je drugi po veličini u Srbiji, odmah iza čuvenog Hrama Svetog Save u Beogradu, i sve nas ovde raduje što je danas osvećen na najlepši mogući način – izjavio je danas predsednik opštine mr Vladan Vasić, koji se ovom prilikom zahvalio svima koji su u ovome učestvovali od 1937. godine, do danas.jov1

Temelj hrama je izgrađen 1937. godine zalaganjem episkopa žičkog dr. Vasilija (Kostića), koji je rođen i odrastao u selu Veliki Jovanovac. Početkom drugog svetskog rata i okupacijom našeg kraja od strane bugarske okupatorske vojske stalo se sa izgradnjom hrama. Sav materijal za izgradnju, koji su meštani svojom mukom obezbedili, je prebačen u susedno selo Krupac, gde je izgrađena zgrada opštine okupatorske vlasti. Na zboru meštana Velikog Jovanovca 2007.godine, formiran je odbor za izgradnju hrama Svetog Save na stogodišnjicu od rođenja episkopa Vasilija. Izgradnja je počela sledeće godine uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha Irineja ( tadašnjeg episkopa niškog), pomoću eparhija žičke, niške, banjalučke i darodavaca. Posle godinu dana pripreme i nepunih pet godina izgradnje, svi građevinski radovi na hramu su do kraja i kvalitetno završeni. Jovanovac2

Glavni neimar i arhitekta je bio pokojni Miodrag Nejić- Malajac, a danas je osvećenju prisustvovao i Milorad Spasić , član projektnog tima na izgradnji hrama, koji deli mišljenje mnogih da je ovo jedan od najlepših verskih objekata na teritoriji naše opštine.

Najveće zadovoljstvo svakog projektanta je da se nađe u ovakvom trenutku, na završetku objekta, na ovako lepom projektu u kome je učestvovao. Mogli smo svi ovde da primetimo da je crkva izuzetno akustična, a to je zbog toga što je urađena po svim kanonima koji vladaju za formu ovakvih crkvi. Drago mi je što smo došli do ove faze i primopredaje objekta na korišćenje narodu – izjavio je Spasić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker