Reportaža

Veliko srce Dragija Đorđevića – filmska priča rođenog Novomalca koji živi u Kanadi

Naš sugrađanin koji decenijama živi i radi u Kanadi, gradu Kelowna, Britanskoj Kolumbiji, Dragoljub Dragi Đorđević pravi je ambasador rodnog kraja i Nove Male, gde je odrastao. Ovaj dobrotvor svoj uspeh nesebično deli sa svojim sunarodnicima, donirao je 12.000 dolara deci sa Kosmeta, donirao je novac i Sukovskom manastiru. Vojniku-heroju koji je preživeo pakao Košara pomogao je u gradnji kuće a ujedno je i značajan pojedinačni donator za obnovu ikonostasa Pazarske crkve, koja je uveliko u toku i predstavlja svojevrstan zalog koga sadašnje generacije Piroćanaca ostavljaju budućim naraštajima. U Kelovni je dao nemerljiv doprinos i za izgradnju pravoslavnog hrama zbog čega gotovo da nema doseljenika sa naših prostora da ne zna i da ne odaje veliko poštovanje Dragiju Đorđeviću za sve što je učinio na polju očuvanja tradicije, kulture i pravoslavne vere. 

Čika Dragi Đorđević sa suprugom Milom, rođena Mildred i svojom decom

Dragoljub Dragi Đorđević svoje penzionerske dane provodi u Kanadi. Iako ima čak 92 godine, bistra je uma i ogromna mu je želja da još jednom vidi svoj rodni kraj, prošeta novomalskim sokacima, gde je odrastao i utro put svog uspeha. Počeo je kao fotograf, zanat je učio od kultnih pirotskih fotografa – Foto Nidže i Foto Vasića, životni put ga vodi kasnije u Šabac gde je zahvaljujući tamošnjem lončaru Bori Mitiću, inače Piroćancu, otvorio svoju prvu foto radnju. Ipak, avanturistički duh mu nije dao mira pa ubrzo odlazi najpre u Pariz, a zatim, 1957. godine u Kanadu gde nastavlja da se bavi fotografskim zanatom. Dve godine kasnije, 1959. godine otvara svoju radnju “Univerzal” koja kasnije postaje “Foto Dragi”.

Dragi Đorđević kao fotograf u Kanadi

Kako je rođena Velšanka Mildred postala Mila?

-Ubrzo sam upoznao ljubav svog života – Velšanku Mildred, sa kojom sam se venčao u pravoslavnoj crkvi, ona je kasnije prešla u pravoslavlje, promenila čak i ime, izabrala je lepo srpsko ime Mila-kaže čika Dragi za Pirotske vesti.

Čika Dragi je sa Milom stvorio porodicu, rodili su se najpre Milan – 1961., koji je završio građevinski fakultet ali se dugo i vrlo uspešno bavi farmerskim poslom. Danica, rođena 1963., uspešan je advokat a najmlađa ćerka Jovanka, rođena 1968. godine. Inženjer je hortikulture.

Nakon Toronta, porodica Đorđević je za život, 1971. godine,  izabrala prelepi grad Kelovna, u Britanskoj Kolumbiji, gde im je više odgovarala klima u odnosu na Toronto, gde je vlažnost vazduha velika. Od 1991. godine čika Dragi je penzioner i svoje penzionerske dane provodi na porodičnom imanju, okruženom nepreglednim vinogradima i poljima.

-Trudim se da budem aktivan koliko mogu, zbog godina koje imam. Nastojim da uživam u svakom danu. Ipak, sećanje na Pirot, Novu Malu i moje sugrađane sve je jače pa se nadam da ću smoći snage da makar još jednom dođem i prošetam novomalskim sokacima-priča sa setom čika Dragi.

Napisao knjigu na pirotskom govoru

Dragi Đorđević je autor i jedne knjige na lokalnom govoru, koja je u postupku digitalizacije i biće dostupna i putem digitalne biblioteke širom sveta, svim korisnicima interneta. Knjiga je naišla na izuzetne reakcije stručne javnosti. U knjigi na gotovo 300 strana čika Dragi na pirotskom govoru opisuje prohujale decenije, događaje, sećanja a sve sa ciljem da sećanje na neko bezbrižno i srećno vreme ostavi i za buduće generacije Piroćanaca.

Rekonstrukcija Ikonostasa Pazarske crkve

Čika Dragi Đorđević jedan je i od značajnijih priložnika za obnovu ikonostasa Pazarske crkve u Pirotu, jednog od najlepših u Srbiji. Predsednik Crkvene opštine Pirot Dragan Krasić u izjavi za Pirotske vesti zahvalio se svima koji su pomogli, pomažu i pomoći će da se ovaj posao koji je od ogromne važnosti za Pirot, uspešno privede kraju, možda već naredne godine.

-Želim da se zahvalim u ime Crkvene opštine svim priložnicima. Srećni smo što postoje takvi ljudi koji žele da se njihovo ime ugradi u tako značajan projekat koji je od značaja za istoriju cele Srbije, ne samo pirotskom kraja. Reč je o izuzetno skupom poduhvatu pa je pomoć svih neophodna i dobrodošla-kazao je Krasić za Pirotske vesti uz konstataciju da, kada rekonstrukcija ikonostasa bude završena, u planu je da se obnovi i galerija u istoj crkvi, koja je jedinstvena po tome da ima dva ikonostasa.

fotografije – privatna arhiva Dragoljuba Đorđevića

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker