Agrar

Veliko interesovanje pirotskih pčelara za savremeno upravljanje pčelinjacima

Udruženje pčelara “Pirotska dolina” Pirot održalo je ovih dana još jedno zanimljivo predavanje u cilju edukacije svojih članova i razmene pozitivnih iskustava o temi “Savremeno upravljanje pčelinjacima u svetu”. O ovoj temi govorio je, mada relativno mlad, iskusan pčelar iz Vrbasa, Vuk Bjelac. Predavanju koje je održano u amfiteatru Tehničke škole u Pirotu prisustvovalo je oko sedamdesetak pčelara iz Pirotskog okruga.

Ovo predavanje ima poseban značaj, kaže predsednik pirotskog Udruženja pčelara, Miloš Rančić, zato što se govorilo o savremenom načinu pčelarenja, a sam predavač, Vuk Bjelac, je više godina radio u inostranstvu kao pčelar, u Nemačkoj i Austriji.

“Sa Vukom je bio i Nikola Stanković, Piroćanac poreklom, koji je radio na Novom Zelandu. Zaista, bilo je izuzetno korisno da razmenimo iskustva sa ovim mladim ljudima koji su stekli bogato iskustvo u svetu o savremenom pčelarenju. Važno je da smo na ovaj način dogovorili saradnju na duže staze sa obojicom pčelara. To nam je značajno jer primenom metoda o kojima su nam govorili možemo za neki period da vidimo dokle smo stigli sa unapređenjem livadske paše koja je okosnica pčelarenje u Pirotskom okrugu. Dobar deo načina rada o kojem smo razgovarali možemo primeniti odmah, ali dobar de ne. Zato što su medonosna prostranstva u zemljama gde su oni radili daleko veća nego kod nas. Nama je primarni cilj livadski med i svi mi koji se naslanjamo na Staru i Suvu planinu , Dimitrovgrad, Babušnica, Bela Palanka, Knjaževac, Zaječar i Pirot, moramo imati nešto što je naš pečat, po kojem je naše pčelarenje prepoznatljivo, a to je livadski med” – rekao je Rančić.

Put ka poboljšanju livadske paše je dosta trnovit, kaže Rančić, ali se tu mogu obuhvatiti sve grane stočarstva. Važno je da se omogući košenje livada koje su pristupne i da se oplemene parcele koje su zapuštene. To je zahtevan posao iz više razloga, ali ne i neizvodljiv. Jedan od daljih prioriteta pčelara jeste rešavanje, upravo, ovog pitanja kako bi se sadašnje “parasine” privele nameni i bile pod upravom pčelarskih udruženja, rekao je Rančić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker