Gradska hronika

Veliko interesovanje Bugara za doček Nove godine u Pirotu

Za predstojeće novogodišnje i božićne praznike gosti iz Bugarske traže krevet više. Svih 56 soba i 4 apartmana Hotela Ana Lux spa zakupila je agencija iz Bugarske od 31. decembra do 2. januara. Već su rezervisani i ostali smeštajni kapacitet u gradu pa oni koji nisu na vreme obezbedili smeštaj otkazuju rezervacije u kafanama. U kafanama i restoranima privode se kraju pripreme za najluđu noć, a kako kažu ugostitelji, i tu će najbrojniji biti gosti iz susedne Bugarske. Piroćanci za doček biraju evropske metropole ali i bliže destinacije kao što je Ohrid, Sarajevo, Sofija i Istanbul.

Posle dvogodišnje pauze Piroćanci su ponovo zainteresovani za putovanja, kaže Maja Golubović iz turističke agencije Globus. Za doček Nove godine u inostranstvu  se uglavnom odlučuju mlađi sugrađani i bračni parovi koji na ovo putovanje najčešće idu bez dece.  Milano, Venecija, Toskana, Beč, Budimpešta, Solun i Atina najviše privlače Piroćance. Reč je uglavnom o aranžmanima na dve ili tri noći autobusom, kaže Golubovićeva. Ovakvi aranžmani najčešće koštaju od 120 do 200 evra. Najniža cena je za Sarajevo i Ohrid, oko 100 evra.

Novu godinu će svako dočekati u skladu sa svojim mogućnostima i željama. Kafane i restorani  spremni su da ugoste sugrađane i turiste – posebno iz Bugarske, kojih će, prema procenama, biti više hiljada tokom praznika. Cena dočeka je uglavnom oko 50 evra a reprize 30. Dve nedelje pre dočeka u pojedinim kafanama više nema slobodnih mesta. U restoranima se još i može naći poneko mesto, ali za smeštaj je potrebno mnogo sreće, jer je odavno sve rezervisano. Milan Kostić, menadžer prodaje Hotela Ana Lux spa kaže da je bugarska agencija odavno već zakupila sve sobe i apartmane u hotelu od 31. decembra do 2. Januara.

Menadžer restorana Gazela, Davor Biščević kaže  da je Gazela spremna za oko 300 ljudi i da su  prijave još uvek u toku.  Sastav je mešovit, ima i starijih i mladjih, domacih i  gostiju iz Bugarske i Rumunije. On kaže da je odziv dobar i da je najveće interesovanje iz Bugarske ali da zbog nedostatka smeštajnih kapaciteta gosti odustaju od dolaska u Pirot.

Smeštajni kapaciteti Pirota su oko 1000 ležajeva a prema procenama Turističke organizacije preko sto hiljada gostiju iz Bugarske godišnje poseti Pirot. Pored dočeka Nove godine, veliki broj gostiju iz Bugarske očekuje se za proslavu Pravoslavne Nove godine i najznačajnije gastronomske manifestacije – Sajam peglane kobasice krajem januara.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker