Gradska hronika

Veliki potencijal romskih omladinskih organizacija

Na forumu „Izazovi i mogućnosti romske omladine“ održanom 7. i 8. aprila 2016. godine u Beogradu, učestvovalo je oko 30 predstavnika romskih omladinskih organizacija, i mladih romskih aktivista i aktiviskinja iz cele Srbije. Predsednik Udruženje građana ,,OPRE ROMALEN“ iz Pirota Aleksandar Durmišević bio je prisutan na tom Forumu.

image

Dogadjaj je podržan od strane Kancelarije za ljudska i manjinska prava i OEBS Misije u Srbiji, kroz zajednički program ”Tehnička podrška za sprovođenje Strategije za inkluziju Roma” i Nacionalni Demokratski Institut.
Takođe na forumu bili su prisutni: Nenad Borovčanin državni sekretar Ministarstva omladine i sporta, Suzana Paunović direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Vitomir Mihajlović predsednik Romskog nacionalnog saveta, Ivan Sekulović menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Majkal Devenport šef delegacije Evropske unije u Beogradu.
Tema foruma bili su izazovi sa kojima se romske omladinske organizacije u Srbiji susreću i mogućnosti koje za iste postoje. Govorilo se o načinima funkcionisanja i organizovanja romskih omladinskih organizacija, o uticaju koji one imaju na javne politike, kao i o mogućnostima da se isti uticaj poveća.
Najbitniji zaključci su sledeći:
-Romske omladinske organizacije sarađuju međusobno na rešavanju problema i potreba mladih Roma i Romkinja;
-Romske omladinske organizacije nemaju veliki uticaj na kreiranje javnih politika, potrebno je da budu više uključene u sve procese jer najbolje poznaju probleme i potrebe mladih iz svoje zajednice;
-Potrebno je jačanje ličnih i profesionalnih kapaciteta kako romskih omladinskih organizacija, tako isto i mladih aktivista i aktiviskinja;
Opšti utisak na forumu je da u romskim omladinskim organizacijama leži veliki potencijal i kvalitet koji bi kroz zajedničko delovanje mogao biti bolje iskorišten. Takođe, smatramo da su mladi nosioci promena u društvu i da postoji spremnost nove generacije romskih lidera/ki i aktivista/kinja da preuzmu veću odgovornost u unapređenju položaja svoje zajednice.

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Pravo je vreme da postanu gradjani kao i svi ostali.Da placaju racune,kazne,dokumenta,idu u skolu,zatvor i sve ostalo.Dosta je bilo diskriminacije (nad Srbima).

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker