Lokalna samouprava

VAŽNO! Novi konkurs za energetsku efikasnost početkom avgusta. Gradu Pirotu od Ministarstva dodeljeno 17 miliona dinara

Među gradovima koji će biti deo ovog velikog projekta je i Pirot, a potpisivanju je u ime Grada Pirota prisustvovao gradski energetski menadžer Bojan Ivković

Ugovori u okviru novog programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, u kojima je za subvencije domaćinstvima obezbeđeno približno 1,8 milijardi dinara uručeni su predstavnicima 131 lokalne samouprave, javlja Ekapija. Kako je za Pirotske vesti kazao Bojan Ivković, energetski gradski menadžer, Grad Pirot dobio je 17 miliona dinara od Ministarstva na ovom konkursu pa će, računajući i isto toliko učešća Grada, za realizaciju brojnih mera poboljšanja energetske efikasnosti u Pirotu biti utrošeno ukupno 34 miliona dinara. 

Bojan Ivković: Pirotu 17 miliona dinara od Ministarstva, ukupno 34 miliona biće utrošeno za poboljšanje energetske efikasnosti

 

-Mi smo tražili 17 miliona dinara i toliko smo i dobili od Ministarstva, računajući i našh 17 milona dinara učešća, ukupno će biti 34 miliona. Sledi raspisivanje konkursa za privredne subjekte, za izvođače tih radova, a nakon toga i konkurs za građane. Više mera je obuhvaćeno konkursom, zamena prozora i stoalrije, nabavka kotlova na pelet, toplotnih pumpi, solarnih panela, izolacija fasada, tavanica. Za svaku meru mora da se javi bar jedan izvođač da bi mogao da se raspiše konkurs za građane. Konkurs za firme će biti raspisan za desetak dana. Očekumemo dakle  da u prvoj polovini avgusta bude raspisan i konkurs za građane. Novina je da će konkursi biti otvorenog tipa, odnosno sredstva će se odobravati građanima sve do utroška kompletno opredeljenih sredstava, a slično će biti i sa firmama-kaže Ivković za PV.
Kako se navodi na sajtu Vlade, ugovore je uručila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović koja je tom prilikom istakla da je približno milijardu dinara subvencija obezbedilo resorno ministarstvo, a još približno 800 miliona, jedinice lokalne samouprave.
Ona je objasnila da država i lokalna samouprava pokrivaju do 50% troškova investicije domaćinstva, a da građani, koji se opredele za više mera subvencijama, mogu pokriti i do 65% troškova.
– Prvi put su u povoljniji položaj stavljene opštine najnižeg stepena razvijenosti i one koje su prepoznate po visokoj zagađenosti vazduha – rekla je Đedović i dodala da, nakon potpisivanja ugovora, kreću javni pozivi za privredne subjekte koji će izvoditi radove, a da se već tokom leta očekuju i prvi javni pozivi za građane, napomenuvši da će i građani i privredni subjekti moći da se prijave na javni poziv tokom cele godine.
Prema njenim rečima, očekivane ukupne uštede energije na osnovu sprovedenih mera iz ovog javnog poziva iznose 90 miliona kilovat sati godišnje, a smanjenje emisija CO2 procenjuje se na 40.000 tona godišnje.
Đedović je istakla da će u narednih pet godina, koliko traje program “Čista energija i energetska efikasnost za građane Republike Srbije”, približno 50.000 domaćinstava imati priliku da dobije subvencije.
Za te svrhe je, kako je naglasila, obezbeđeno 50 mil USD u saradnji sa Svetskom bankom, a razgovori se vode i sa drugim finansijskim institucijama o podršci projektima u oblasti energetske efikasnosti.
Đedović je najavila da će država ulagati u dalji razvoj prenosnog sistema, kao i da će posebno raditi na smanjenju gubitaka na distributivnoj mreži.
Ona je predočila da će približno 450 mil EUR biti uloženo u distributivni sistem, uključujući automatizaciju mreže, čime će se smanjiti broj ispada i vreme trajanja prekida.
Takođe, pomenuta sredstva namenjena su i za rekonstrukciju mreže, zamenu drvenih stubova betonskim, zamenu transformatora i ugradnju pametnih brojila čime će biti smanjeni tehnički gubici i neovlašćeno preuzimanje električne energije, navela je ministarka i dodala da se deo tog programa već realizuje i da se prvi efekti očekuju tokom naredne grejne sezone.

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker