Kultura

Vaskrs junaka iz Velikog rata

Za Pirotske vesti ekskluzivno iz Pariza-Ivan Mančić

U Kulturnom centru Srbije u Parizu danas je otvorena izložba “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” na kojoj su predstavljeni portreti slavnih srpskih ratnika iz Velikog rata koji su zbog svog čojstva i junaštva ušli u legendu. Njihovi podvizi se i danas izučavaju na vojnim akademijama širom sveta. Među ratnicima čiji su portreti predstavljeni danas u Parizu su i dva Piroćanca, Ljubomir Spasić, koji je učestvovao u svim ratovima od 1912. do 1918. i Aleksandar Mančić, iz sela Dojkinci, čiji je potomak- čukun-unuk Ivan Mančić i prisustvovao otvaranju izložbe u Parizu.

MAN_9004_resize

Izložbu je svečano otvorio ambasador Srbije u Parizu Rajko Ristić. Otvaranju su prisustvovali i generalni konzul Srbije u Parizu Nina Veličković, konzul Nataša Božović, vojni ataše pukovnik Zoran Rašeta, predstavnik Eparhije zapodnoevropske sveštenik Slaviša Šanjić, predsednik Udruženja Srba u Francuskoj Romeo Milošević, predsednik Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920. Kralj Petar I Vladan Stefanović, nosač zastave Srbije u Udruženju Saveza Srba Francuske Petar Petrović, jedan od najvećih francuskih filozofa danas Žan Pjer Fai i mnogobrojni predstavnici francuske zajednice.

-Kao jedan od potomka solunskog ratnika Aleksandra Mančića iz sela Dojkinci, bila mi je čast da na otvaranju izložbe fotografija iz tog perioda u Srpskom kulturnom centru u Parizu nosim uniformu srpskog ratnika i na fruli odsviram melodije koje su nastale u tom periodu-javlja ekskluzivno iz Pariza za Pirotske vesti Ivan Mančić(na fotografiji dole).

Ivan Mančić pored fotografije njegovog pretka Aleksandra Mančića

Pogledajte i film koji je ovim povodom snimljen.

Na otvaranju izložbe pročitana je i pesma “Otadžbina” koju je napisao Piroćanac-pešadijski narednik Ljubomir Spasić 1917. godine i zabeležio u svom ratnom dnevniku.

ljubomir spasic
Ljubomir Spasić

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker