Lokalna samoupravaPirot - Mali Jerusalim

Vasić:Od slave do slave, Pirot duhovno i infrastrukturno napreduje

Danas su se, u sklopu obeležavanja Velike Gospojine, gradske slave Pirota, po završetku litija, velikom broju okupljenih vernika obratili episkop Teodosije, administrator eparhije niške i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić. Episkop Teodosije kazao je da vernici u pravoslavnom svetu danas slave Presvetu Bogorodicu, zaštitnicu bolesnih, siromašnih i drugih nevoljnika.

-Danas smo se okupili da proslavimo onu koja je slavnija od serafima i heruvima, da proslavimo Presvetu Bogorodicu, koja je sobom poslužila najvećoj tajni u istoriji roda ljudskog. Ona je rodila spasitelja, gospoda našeg Isusa Hrista i nju je Gospod proslavio tako što je svi naraštaji zovu Blaženom. Ona je naša zaštitnica, molitvenica i posrednica kod Gospoda. Ona je brza pomoćnica u svim nevoljama, njoj se molimo, pod njeg pokrov i omofor pribegavamo u svakoj prilici, i kada smo u nevolji, opasnosti, i oni koji su bolesni u siromaštvu, oskudici, oni se mole Presvetoj Bogorodici a ona je naša zaštitnica-kazao je u svojoj beseci episkop Teodosije.

_DSC3956_resize

Gradonačelnik Vasić čestitao je svim Piroćancima gradsku slavu i dodao da Pirot svake godine, od slave do slave, napreduje i duhovno ali i infrastrukturno.

-Želim da se zahvalim svima vama koji ste jutros bili sa nama, da Vam čestitam praznik jer je ovo praznik svih žitelja ovog grada, da nas Bogorodica čuva i da svake godine obeležavajući gradsku slavu, imamo čime da se pohvalimo. Kao što smo pre nekoliko godina, kada smo obnavljali ovu litiju, počeli duhovnu obnovu našeg grada, mislim da nam je krenulo i kada je reč o infrastrukturnoj obnovi jer svake godine imamo čime da se pohvalimo. Svim đacima i roditeljima želim srećan početak školske godine, da lepo provedete tradicionalni vašar i da budemo u zdravlju miru i veselju i u narednim danima-kazao je gradonačelnik Vasić.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker