Lokalna samouprava

Vasić:Državne subvencije na primeru “Mišelina”-pun pogodak

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić, gostujući sinoć u emisiji “Da, možda ne” na RTS 1, kod Olivere Kovačević, kazao je da su državne subvencije investitorima na primeru kompanije “Tigar tajers” bile pun pogodak jer je upošljeno preko 700 ljudi, pa tako sada u “Tigar tajersu” radi skoro 3.000 ljudi.

vasic da mozda ne (1)

“Kompanija “Tigar Tajers” koja je u vlasništvu francuskog i svetskog giganta “Mišelina” predstavlja svetlu tačku pirotske privrede. U njoj radi 2.970 ljudi, a uz subvencije države, u novoj fabrici “Big Tigar” koja predstavlja investiciju od preko 200 miliona evra zapošljeno je 770 ljudi. Ako znamo podatak da svako zdravo radno mesto u proizvodnji kreira još tri nova radna mesta u uslužnim delatnostima, onda je to pun pogodak pa je ta subvencija države beznačajna u odnosu na efekte koje proizvodi”, kazao je Vasić.

vasic da mozda ne (2)

U emisiji, u kojoj je gostovao i bivši ministar ekonomije Nebojša Ćirić, bilo je reči i o lošim primerima subvencije države investitorima.

Između ostalih, bilo je reč i o kompaniji “AHA Mura Prvi maj”. U tom slučaju je, kako je rečeno, država bila prestroga prema bivšem vlasniku Đorđiju Nicoviću i raskinula ugovor o privatizaciji, da bi slovenačkom investitoru “AHA Mura” dala subvencije za zapošljavanje od preko šest miliona evra. Nakon odlaska matične kompanije “AHA Mura” u bankrot, došlo je do prestanka proizvodnje i u pirotskoj fabrici čiji radnici već sedam meseci ne primaju platu, niti imaju overene zdravstvene knjižice. Država je zaštitila sebe i povukla garancije slovenačkih investitora od preko 6 miliona evra, ali je i dalje neizvesna subdina ove fabrike i njenih zaposlenih.

“Opština Pirot je uplatila “AHA Muri Prvi maj” 700.000 dinara kako bi se kompaniji odblokirao račun i stvorili elementarni uslovi za pokretanje proizvodnje. Sada je na komercijali fabrike da kroz kontakte sa poslovnim partnerima ugovori poslove i omogući upošljavanje radnika”, istakao je Vasić u emisiji.

A.Ć.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker