Lokalna samouprava

Vasić i Vujović na radnom susretu sa članovima NALED-a

Danas su u hotelu Crowne Plaza u Beogradu članovi i partneri NALED-a imali priliku da u otvorenom razgovoru sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem i njegovim stručnim timom saznaju kakvi su planovi Vlade i Ministarstva na polju suzbijanja sive ekonomije, reforme poreskog sistema i parafiskalnih nameta, smanjenja administrativnog opterećenja privrede i unapređenja pozicije Srbije na međunarodnim listama konkurentnosti u cilju stvaranja povoljnog poslovnog okruženja i pokretanja domaće ekonomije.

Kao član UO NALED-a radnom susretu je prisustvovao i predsednik opštine Pirot, mr Vladan Vasić.

Naled

Ministarstvo finansija počelo je izradu zakona o naknadama za upotrebu javnih dobara i prihvatilo inicijativu NALED-a da zakonom bude formiran javni elektronski registar svih neporeskih nameta koje plaća privreda, najavio je ministar finansija Dušan Vujović na radnom susretu sa članovima NALED-a.

Kako je saopštio ministar Vujović, tim zakonom biće omogućeno da potencijalni investitori iz registra dobiju spisak svih naknada koje će morati da plaćaju u zavisnosti od delatnosti kojom se bave i opštine u koju planiraju da ulažu. Ministar Vujović izrazio je očekivanje da će zakon o naknadama biti usvojen do kraja godine, a da će javni registar biti u funkciji od 2017.

Paralelno sa ovim poslom ići ćemo i u pripremu zakona o finansiranju lokalnih samouprava i zakona o finansiranju AP Vojvodina i sa tim propisima uspostavićemo red i transparentnost u naplati neporeskih nameta – naglasio je ministar Vujović.Vujovic
Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević ocenio je da bi usvajanje zakona o naknadama moglo da bude najznačajnija reforma u 2015. s obzirom na to privreda među najvećim problemima ističe opterećenje koje nose neporeski odnosno parafiskalni nameti. NALED je do sada evidentirao 384 neporeska nameta od kojih su 247 parafiskalni što znači da za njih privreda ne dobija bilo kakvu uslugu države ili ona ne odgovara plaćenom iznosu.

antanasijevićPored fiskalnog rasterećenja biće neophodno i administrativno rasterećenje privrede. NALED-ova Siva knjiga 7 donosi 100 preporuka kako unaprediti birokratske procedure od čega je gotovo 40% upućeno Ministarstvu finansija. Spremni smo da radimo zajedno na njihovoj implementaciji, kao što ćemo blisko sarađivati i u okviru Vladine zajedničke grupe za unapređenje konkurentnosti Srbije i pozicije na Doing business listi – rekao je Atanasijević.

Na sastanku, kojem je prisustvovalo više od 120 članova i partnera NALED-a, ministar Vujović govorio je o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, predstojećoj reformi javne uprave, restrukturiranju javnih preduzeća i smanjivanju javnog duga, a jedna od najvažnijih tema bilo je suzbijanje sive ekonomije. Kako je najavio, predstoji dubinska reforma poreske administracije koja će omogućiti lakše otkrivanje velikih izvora nelegalnog poslovanja.

Odgovarajući na pitanja članova NALED-a ministar finansija Dušan Vujović ocenio je da bi ove godine Srbija mogla da zabeleži privredni rast od 0,2 do 0,5 odsto. Kako je naglasio, nije planirano novo povećanje PDV-a niti postojećih akciza, a biće razmotreno smanjivanje poreza na dobit.

Izvor: NALED

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker