Lokalna samouprava

Vasić i Kostić na prezentaciji Međunarodne doktorske škole u Beogradu

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić i direktor Slobodne zone Pirot dr Dragan Kostić prisustvovali su konferenciji u Beogradu na kojoj je na Univerzitetu “Džon Nezbit” prezentovana Međunarodna doktorska škola, koju su osim pomenutog univerziteta iz Beograda, formirali Mediteranski slobodni univerzitet „LUM“ iz Barija u Italiji i Univerzitet „Primorska“ iz Kopra, iz Slovenije.

DSC_2566_resize

Gradonačelnik Vasić kazao je da  poziv za prisustvo na ovom istorijskom događaju, kada je reč o visokoškolskom obrazovanju u Srbiji, predstavlja veliku čast i priznanje.
-Direktor “LUM” univerziteta iz Barija Gniagnarela Felice proteklog vikenda posetio je Slobodnu zonu Pirot, gde se upoznao sa svim pogodnostima i načinom funkcionisanja Zone u Pirotu, ali i sa privrednim potencijalima našeg kraja, tako da smo već uspostavili neki vid saradnje sa ovim privatnim univerzitetom iz Italije. Formiranje Međunarodne doktorske škole će, siguran sam, mnogo značiti privredi našeg kraja, jer će omogućiti da mladi stručnjaci iz našeg kraja imaju mogućnost da se usavrše na najbolji mogući način, učestvuju u istraživačkim projektima a takođe, nadamo se da će firme iz našeg kraja, predstavljati odličnu “praktičnu” bazu za polaznike Međunarodne doktorske škole-kazao je Vasić.

DSC_2525_resize
U saradnji tri univerzitetska centra iz tri države, na traženje većeg broja multinacionalnih kompanija, u Beogradu je osnovana Međunarodna doktorska škola. Sedište škole je na Univerzitetu „Džon Nezbit“, a u realizaciji naučno-obrazovnog i istraživačkog programa učestvovaće i  Doktorska škola ima zadatak da objedini naučne, nastavne i istraživačke resurse i unapredi obrazovnu i istraživačku delatnost u oblasti ekonomije, računarskih nauka i biofarminga.
Na konferenciji za štampu održanoj na Univerzitetu „Džon Nezbit“, o programu škole koja započinje svoju delatnost od jeseni, govorili su: prof. dr Slobodan Pajović, rektor Univerziteta, akademik Ljubiša Rakić, redovni član SANU, prof. Srđan Stanković, u ime Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, prof. dr Zoran Mašić, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Dragan Kostić, predsednik Regionalne privredne komore u Nišu i prof. dr Vesna Baltezarević, direktor škole.
Za programe ove škole, rečeno je, vlada veliko interesovanje privrede Srbije i regiona, o čemu svedoči dvadeset do sada potpisanih ugovora s velikim privrednim organizacijama.
U razgovoru su učestvovali Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, Gordana Glišić Morganti, direktor MHT Srbija i Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Fotografije M.Rajković „Kaktus“

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker