Vasić: Grad Pirot će snažno podržati razvoj IT sektora, uvode se novi provajderi interneta

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić danas je na konferenciji o razvoju informacionih tehnologija koja je održana u Velikoj sali Gradske uprave kazao da Grad Pirot želi snažno da podrži razvoj IT sektora u Pirotu. 

-Pirot ima potencijala u tom sektoru i želimo da omasovimo taj pokret iz mnogo razloga. Najpre vrši se transfer znanja, ljudi mogu da rade od kuće a da ne odlaze u inostranstvo, u tom sektoru plate su visoke što je potrebno Pirotu, na kraju krajeva time stvaramo infrastrukturu za privlačenje novih investicije. Mi smo formirali komisiju pre godinu i po dana za razvoj IT sektora koja je trebala da analizira stanje. Prve ideje koje su nam oni rekli jeste problem sa internet infrastrukturom. Mi to uveliko rešavamo jer ovih dana treba da potpišemo ugovore sa dva nova internet dobavljača – ExeNet i SBB. Oformljen je i takozvani coworking prostor koji će biti dodatno osavremenjen u narednom periodu. Pokušaćemo i da ZIP centar dodatno osavremenimo u tom pogledu. Radimo i ZIP hostel za mlade, a ove godine radimo i strategiju za razvoj IT čime ćemo mnogo ozbiljnije sagledati IT sektor u Pirotu. Svesni smo ograničenja da nismo univerzitetski grad i da razvoj IT prednjači u Novom Sadu, Beogradu i Nišu ali naše namere su da Pirot bude sredina gde će se IT sektor razvijati mnogo brže nego u drugim delovima Srbije-kazao je gradonačelnik Vasić.

Zoran Marković, predstavnik Privredne komore Srbije i dugogodišnji IT inženjer kazao je da je prijatno iznenađen ljudima koji su prisustvovali konferenciji.

-Jedna od ideja mi je bila da se podsetimo kako je izgledala digitalna transformacija pre 30 ili 40 godina tako da smo mlade uspeli da upoznamo i sa davnom istorijom digitalne revolucije-kazao je Marković.

 

 

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar