Gradska hronika

Vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije. Od ponedeljka se sve zatvara, škole, fakulteti, vrtići…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je nakon sastanka sa predsednicom Vlade RS Anom Brnabić, predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, i drugim relevatnim činiocima, na obraćanju naciji kazao da se proglašava vanredno stanje na teritoriji cele zemlje, koje stupa na snagu odmah. Predsednik se zahvalio i lekarima na požrtvovanju koje su dali do sada i tek će dati. Od ponedeljka se sve zatvara, škole, fakulteti, vrtići, nema više sporta, teretana. Restorani i kafane će morati da se orijentišu na dostavu. Sve to da bismo sačuvali naše roditelje i naše stare. Školski programi i nastava će se realizovati preko RTS kanala.

-Ovo nije nimalo laka odluka, ali ozbiljnost situacije zahteva od nas da se ponašamo u skladu sa tim. Predstoji nam teška borba sa nevidljivim protivnikom-poručio je predsednik Vučić u svom obraćanju.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Србија је од данас у рату против невидљивог противника. Наша Србија мора да победи! #Srbija??

Објава коју дели Александар Вучић (@avucic) дана

“Ovo je bitka za naše stare i naše bolesne”, poručio je Vučić. 

-Moramo da čuvamo sve, ali su oni pre svega meta ovog žestokog napada. Želim da u ime Republike Srbije izjavim saučešće svim našim evropskim prijateljima, junačkom italijanskom narodu, španskoj braći takođe i svima koji su se suočili sa ovim vanrednim izazovom globalnog karaktera.

-Lica starija od 65 godina moraju da budu u svojim kućama. Mi ćemo u naredna tri dana proveravati kako se poštuju te odluke. To je najdisciplovaniji i najodgovorniji deo našeg društva. Ovo radimo zbog njih i ja ih molim da ne izlaze iz kuća i poštuju odluke. Organizovaćemo pomoć za donošenje onima koji su sami. Nikad se sa ovim niko nije suočio. Mnogo organizovanije zemlje od nas su strašno poklekle i plaćaju stravičnu cenu. Molim vas da ostanete u svojim domovima, posebno vi u gradovima. Molim vas zato što vas toliko volim i volimo. Nas sredovečne i mlađe molim da ne idemo kod najstarijih, da im ne šaljemo decu, da pustimo deke i bake da budu sami mesec dana, da nam prežive ovo. Znam koliko im je teško bez svojih unuka, bez svoje dece, ali to je jedini način da prežive. 368 ljudi je umrlo danas u Italiji-kazao je predsednik Vučić.

Vučić: Potrošnja uvećana za 100 posto. Osnovnih namirnica ima dovoljno. Nema potrebe za tim

-Ja razumem strah, ali ako vam kažem da brašna imamo za 12 meseci. Nema potrebe za gomilanjem. Ako treba pomagaćemo narodima oko nas. Nemamo problem ni sa jednim od vitalnih proizvoda. Biće vam otvorene prodavnice, 38.000 maski ćemo za logističke centre obezbeđivati na dnevnom nivou-poručio je Vučić.

Pismo kineskom predsedniku Si Đipingu

Evropska solidarnost više ne postoji, kazao je predsednik Vučić. Nemoguće je uvoziti medicinsku opremu ili hranu iz EU zbog zabrane koja je uvedena, nemaju je ni oni dovoljno, zato sam se obratio našem najvećem prijatelju, Kini, tačnije predsedniku te zemlje Si Đinpingu.

-Zamolio sam našeg prijatelja i brata Si Đininga garantujući vekovno prijateljstvo sa malom Srbijom. Tražili smo sve od Kine, da nam pošalju lekar. Naši lekari su već umorni. Zato će bolnice u koje se leče oboleli od korone čuvati vojska. Vojska Srbije će čuvati lekare, neće više biti napada na lekare. Policija će imati težak posao. Vodiće računa o poštovanju izolacije, a oni koji prekrše obavezu izolacije dobiće kazu do tri godine zatvora odmah. To je stari zakon, nikakva nova mera.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker