Kultura

Uživanje u zvucima Balkana – Prolećni koncert Hora Doma kulture Pirot

Hor Doma kulture u Pirotu priredio je nezaboravno veče svojim sugrađanima, ljubiteljima horskog pevanja, na tradicionalnom godišnjem koncertu koji je ovog puta održan pod nazivom “Balkanski zvuci”. Pored Hora Doma kulture nastupio je i Horić, koji je pokupio sve simpatije publike, a nekoliko blokova pesama izvele su i članice Ženske pevačke grupe i Etno grupe “Gugutke”. Pojedine pesme izvedene su u pratnji narodnog orkestra Doma kulture.

Posetioci, sa kojima smo razgovarali posle koncerta, nisu krili svoje oduševljenje. Kažu da bi ovakvih priredbi trebalo da bude više. Ljudi su oduševljeni interpretacijom pesama, izborom, obradom i scenskim nastupom. Sve to ukazuje da Pirot može da se ponosi svojim Horom i pevačkim grupama, i uopšte samim Domom kulture koji uspešno neguje, pored ostalog, tradiciju pirotskog kraja.

Koncert “Balkanski zvuci” pripremila je, dirigentica, Silvija Nešić. Ovo je njen prvenac, pa otuda posebna radost kod ove izuzetne i marljive mlade umetnice koja je bila presrećna.

“Moram da priznam da sam oduševljena, svi smo uživali, i mi na sceni i publika. Ta atmosfera se i sada posle koncerta oseća. Publika je prihvatila sve ove numere koje su bile malo drugačije i, naravno, uzbuđenje je tu i velika sreća. Ovo je za mene lično fantastičan uspeh, ako govorimo o nekoj mojoj muzičkoj karijeri. Ja se iskreno nadam da smo zvuke Balkana dočarali na pravi način i učinili ih još bliskijim našim ljudima” – izjavila je Nešićeva.

Horić Doma kulture, kao što rekosmo, bio je posebno oduševljenje za publiku izvodeći pesme Mi smo deca neba, Lepe li su nano, s one strane Dunava, Pošla Trojanka na vodu, Urodile žute kruške i Oj devojče Piroćanče. Posle Druge rukoveti, Stevana Mokranjca, i numere Kaleš bre Anđo, Vasilija Simića, publika je uživala u fenomenalnoj interpretaciji pesme Enato helidoni, Mikisa Teodorakisa, u izvođenju solista, Jane Stojanović i Marka Manojlovića, pod pratnjom Narodnog orkestra Doma kulture.

Na kraju koncerta svi učesnici okupili su se na sceni i otpevali pesmu Ovo je Srbija.

Kako nam je rekao direktor Doma kulture Pirot, Miško Ćirić, krajem juna će se održani još jedan veliki koncert svih sekcija Doma kulture kao uvod u Pirotsko leto.

Foto: Ilija Pejčić Lika

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker