Lokalna samouprava

Uveden red u zemljišne knjige

Danas je u Velikoj sali SO Pirot održana završna konferencija na kojoj su prezentovani rezultati projekta Exchange, koga finansira EU, a realizuju partnerski gradovi Niš i Pirot. Cilj ovog projekta koji se završava bio je da se uvede red u zemljišne knjige kako bi se efikasnije raspolagalo imovinom lokalnih samouprava. Na taj način stvaraju se uslovi i za nove investicije.

goran stamenovic

Goran Stamenović, koji je aktivno radio na realizaciji projekta kaže da je reč o jako značajnom projektu.

-Ovaj projekat stvara uslove za privlačenje investitora jer investitori neće da dođu tamo gde stvari nisu raščišćene. Mi smo nažalost imali problem da se nisu znali detalji oko imovine, jer se na jedan način vodilo u katastru, na drugi u Poreskoj upravi, na treći u opštini i ovo je način da se napravi dobra baza podataka i da od toga koristi imaju svi pre svega gradovi Niš i Pirot, a pretpostavljam da će ovo predstavljati uzor za druge opštine-kazao je Stamenović.

jagoda šnele

Načelnica Odeljenja za finansije opštine Pirot Jagoda Šnele kazala je da je značaj ovog projekta veliki jer pre njega praktično nije postojala jedinstvena evidencija kada je reč o zemljišnim knjigama pa je posebnu evidenciju imao Katastar, posebnu Poreska uprava, a posebnu druge institucije što je unosilo zabunu.

-Ovaj projekat smo zajedno radili sa gradom Nišem, koji je i nosilac projekta. Radi se o popisu i upisu imovine lokalnih samouprava. Stanje u imovini je takvo da nemamo sređene baze podataka, a i ono što imamo u našim poslovnim knjigama nema adekvatnu tržišnu vrednost. Takođe, naše baze se ne slažu sa onim u katastru i sve je to bio povod da se krene sa ovim projektom. Cilj je brži ekonomski razvoj jer onda možemo raspolagati imovinom prema potrebama i onu imovinu koja nije neophodna možemo davati u javno-privatno partnerstvo, prodavati i na taj način jačati naše bilanske pozicije ali i vršiti jači ekonomski razvoj nego što je to sada-kaže načelnica Šnele.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker