Gradska hronikaLokalna samouprava

Usvojeno povećanje poreza na imovinu građana

Na današnjoj sednici Skupštine opštine Pirot odbornici su usvojili odluku o povećanju poreza na imovinu građana, čime su izvršili usklađivanje lokalne poreske politike sa najnovijim zakonskim rešenjima na nivou države iz ove oblasti.  Osim poreza, na sednici koja je trajala tek nešto više od tri sata, raspravljalo se i o komasaciji koja ubrzo počinje, ali i o  rebalansu budžeta.

_DSC3546Predsednik Skupštine opštine Pirot Milan Popović kazao je da će opštine u Srbiji imati velikih problema sa budžetima za narednu godinu zbog promena u poreskoj politici koju diktira država.

-Šteta je što na taj način Vlada Srbije pokušavaju da na neki način osiromaše lokalne samouprave. Verovatno oni imaju tu potrebu zbog namirenja sopstvenih rashoda, ali je očigledno da će lokalne samouprave imati ogromna namanjenja  i nedostatke kada je o budžetima reč. Uzmite u obzir samo šta bi sa 300 ili 400 miliona dinara, koliko će verovatno biti manje para  u našem budžetu nego ove godine, moglo sve da se uradi u opštini Pirot, gradu Nišu, Novom Sadu pa čak i Beogradu. To su ogromna sredstva, pogotovu za našu sredinu, čiji će se nedostatak osetiti u svim segmentima, od investicija, kulture, poljoprivrede i mnogim drugih važnim oblastima-kazao je Popović.

_DSC3558On je kazao da, kada je o povećanju poreza na imovinu reč, koje je takođe obaveza svih opština na osnovu najnovijih izmena poreskih zakona od strane Vlade Srbije, opština Pirot učinila sve da se prilikom formiranja novih poreza koriste najmanje moguće poreske osnovice kako bi se građani koliko je moguće zaštitili od povećanja nameta.

-Naša zakonska obaveza je da uskladimo visinu poreza na imovinu sa novim zakonskim rešenjima nametnutim od strane države. Malo je nejasno u zakonu da se oporezivanja oslobađaju vlasnici koji imaju dvorišta veća od 10 ari, što je potpuno nelogično jer retko ko ima dvorište veće od 10 ari. Zašto je to predviđeno, to je pitanje za zakonodavca-kazao je Popović po završetku sednice.

Predstavnici opozicije, tačnije odborničke grupe najjače opozicione stranke SNS-a, podržali su odluku o povećanju poreza na imovinu.

-S obzirom da je reč o odluci kojom se samo poštuju izmene i dopune Zakona o porezu na imovinu građana  odbornička grupa SNS podržala je jednu takvu odluku, pogotovu napore lokalne samouprave da se kreće u minimalnim okvirima povećanja stope poreza na imovinu. Nismo mogli da prihvatimo političke optužbe da iza toga stoji Vlada Republike Srbije koju predvodi SNS. Morali smo da kažemo da je za smanjenje budžeta lokalne samouprave kriva vlada pre rekonstrukcije, odnosno konkretno lider URS-a Mlađan Dinkić koji je smanjenjem poreza na zarade lokalnim samoupravama lišio opštine i gradove nekih dodatnih sredstava. Ova izmena i dopuna zakona o porezu na imovinu zapravo treba da amortizuje priliv sredstava u lokalnom budžetu-kazao je šef Odborničke grupe SNS-a Dimitrije Vidanović.

 

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker