Politika

Usvojen rebalans budžeta

Na današnjoj sednici Skupštine opštine Pirot odbornici su usvojili rebalans budžeta, kao i izveštaj o izvršenju budžeta u prvih devet meseci ove godine. Pored toga donešene su i Odluke o opštinskom pravobranilaštvu, pružanju pravne pomoći gradjanima,Odluke iz imovinsko pravnih oblasti, kao i Odluka kojom se odredjuju lokacija i utvrdjuje delokrug rada auto-pijace koja će biti smeštena pored Robne pijace-buvljaka. Odbornici su dali saglasnost i na Statut JKP “Regionalna sanitarna deponija”. 

sednica

Po rečima načelnice Odeljenja za finansije opštine Pirot Jagode Šnele, budžet opštine Pirot su puni odlično i ostvarenje je gotovo idealno.

Trenutno ostvarenje je oko 83 odsto, a 85 posto bi bilo idealno ostvarenje. Imajući u vidu da je 15. novembar poslednji rok za uplatu poreza na imovinu očekujemo da ima još više prihoda. Nemamo nikakvih problema što se prihodne strane budžeta tiče. Budžet je negde oko 65 posto izvršen do sada. Prihodi omogućuju nesmetano izvršavanje rashodne strane budžeta. Imajući u vidu da još uvek nije potpisan ugovor za izgradnju mosta na Drugom ringu, mada je izvođač rada izabran od strane Ministarstva privrede, tu su planirala 76 miliona dinara opštinskih sredstava i 60 miliona republičkih sredstava tako da ta sredstva neće biti iskorišćena do kraja, možda jedan manji deo ako vremenske prilike omoguće da se počne sa ovom velikom investicijom. Stoga ćemo biti u obavezi da u budžetu za narednu godinu obezbedimo sredstva za realizaciju ove velike investicije. Ove godine prenećemo u završnom računu između 150 i 200 miliona dinara u narednu godinu. Možda će budžet za narednu godinu da izgleda malo manji, ali biće prostora za povećanje iz viška prihoda-kazala je Šnele.

Odbornici su i usvojili ostavku dosadašnjeg šefa odborničke grupe SNS-a u lokalnom parlamentu Dimitrija Vidanovića, koji je izabran za načelnika Pirotskog upravnog okruga. Njegov odbornički mandat dodeljen je diplomiranom mašinskom inženjeru Draganu Minčiću, dok je novi šef odborničke grupe SNS-a Boban Ranđelović.

Predstavnici opozicije kritikovali su rebalans budžeta.

Dragan Todorović, odbornik i narodni poslanik iz  Pokreta socijalista, kazao je da lokalna vlast ne čini dovoljno napora na rešavanju vitalnih problema iz oblasti privrede i ekonomije.

-I ovaj rebalans budžeta prošao je bez obraćanja pažnje od strane lokalne vlasti na suštinske probleme iz oblasti privrede i ekonomije, već vode računa da se zakrpe rupe u drugim strukturama, da se grade bazeni, fontane, trgovi, a da se ne rešava ono što muči posebno 1.300 radnika Prvog maja koji gube mogućnost za egzistenciju. Naš stav je da bi najveća stavka iz budžeta trebalo da bude upotrebljena za ono što je po Zakonu o lokalnoj samoupravi i nadležnost lokalne samouprave, a to je unapređenje poljoprivredne proizvodnje, plasmana poljoprivrednih proizvoda, kao i u iznalaženje novih strateških partnera za privredne subjekte Pirota-kazao je Todorović.


tekst i foto A.Ć.

Prilog Televizije Pi kanal

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker