Gradska hronika

Uspešna godina u HE Pirot

Hidrocentrala Pirot, prošle godine je u svojim agregatima, snage 80 megavata, proizvela 123 miliona kilovat-časova struje, što je za preko 60 odsto više od plana. Plan za ovu godinu je 66 miliona i on će najverovatnije biti premašen s obzirom na odličnu pogonsku spremnost i hidrološke prilike u slivnom području centrale, odnosno na Staroj planini.

Drugi razlog za zadovoljstvo zaposlenih je, prema rečima direktora Ljubomira Stojanovića, činjenica da je u istom periodu uspešan  obavljen detaljan remont koji je koštao oko 1,5 miliona.

ljubomir stojanovic, direktor he pirot

-Tokom pomenutog remonta, ugrađen je automatizovani sistem upravljanja,rekonstruisan sistem za sopstvenu potrošnju,  urađen vitlo za pregled stanja u dovodnom tunelu, a sanirani su i delovi obloge u  tunelu, kojim se voda dovodi u dva agregata snage 80 megavata. Radili smo u saradnji sa  najpoznatijim stručnjacima za ovu oblast, pa otuda i visok nivo pogosnke spremnosti agregata i celog objekta-kaže Stojanović.

Prema njegovim rečima,  trenutna hidrološka  situacija je dobra, što znači da je dobar priliv vode u akumulaciju Zavoj.

-Do pre nekoliko dana, priliv vode bio je oko 6 kubika u sekundi, ali je sa otopljenjem gotovo tripliran i sada iznosi oko 18 kubika. Trenutne zalihe u akumulaciji Zavoj omogućavaju proizvodnju 60 odsto od plana za ovu godinu-navodi direktor Stojanović.

zavojsko jezero

Inače u HE Pirot za ovu godinu su spremni i novi planovi. Uveliko se radi na inovaciji projekta mini centrale na temeljnom ispustu brane,  snage   oko 500 kilovata. Priprema se i dokumentacija za mini centralu na ispustu vode iz  kompenzacionog bazena u Nišavu, a među značajnim poslovima je i čišćenje priobalja jezera od mulja i takozvanog plutajućeg otpada. U saradnji sa JP “Srbijašume”, prošle godine je obezbeđeno i poribljavanje Zavojskog jezera. Za riblju mlađ je dato oko milion dinara, a ove godine ta suma  će biti oko 1,5 miliona.

P.V.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker