Lokalna samouprava

Uskoro na javnom uvidu Akcioni plan za žene i rodnu ravnopravnost

Udruženje “Žene juga” pre nekoliko godina uradilo je nacrt Akcionog plana za žene i rodnu ravnopravnost koji je sada ponovo aktuelizovan, revidiran, i realno je očekivati da bude usvojen kao i mnogi drugi dokumenti koji se tiču prava žena. Tim povodom, ali i povodom promocije ciljeva Agende održivog razvoja danas je održan sastanak, odnosno radionica, predstavnika nekoliko udruženja žena iz Pirota rekla je, Marija Penčić, predsednica Upravnog odbora Udruženja “Žene juga”.

U cilju promocije ciljeva održivog razvoja Divac Fondacija podržala je aktivnosti udruženja žena, “Lav”, “Žene juga” i “Zvono” kako bi se radila javna kampanja i podigla svest građana o značaju ciljeva održivog razvoja kaže, Jelena Marinković, predsednica Udruženja žena “Lav”.

“Želimo da ukažemo na značaj ciljeva održivog razvoja, odnosno na Agendu održivog razvoja 2030. Praktično, naša misija na ovom projektu je da građanima Pirota približimo, pre svega, ciljeve održivog razvoja za koje se opredelila Republika Srbija i, naravno, ciljeve održivog razvoja koje je Pirot izabrao kao prioritete. Želimo da pojasnimo građanima na koji način sami mogu da se uključe u definisanje razvojnih prioriteta, a koji se odnose, jednostavno rečeno, na poboljšanje života njih samih. Tu je pre svega socijalna struktura, zdravstvo, celoživotno učenje, obrazovanje, zdrava životna sredina i tako dalje, sve ono što je zaista važno da bi kvalitet života u lokalnoj zajednici postao bolji” – izjavila je Marinkovićeva.

U ime Komisije za rodnu ravnopravnost grada Pirota, Radmila Nešić, kaže da su aktivnosti udruženja žena veoma bitne za unapređenje položaja žena.

“Novoformirana Komisija je radila na revidiranju postojećeg nacrta Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja žena i rodnu ravnopravnost koji je pre nekoliko godina pokrenulo Udruženje “Žene juga”. Danas imamo finalni nacrt dokumenta i očekuje se da od naredne nedelje bude dostupan javnosti. Biće dostupan na portalu grada Pirota kada će biti organizovana javna rasprava. Danas smo ovde da prosto pokrenemo žene da se pripreme za taj proces, da se uključe u komentarisanje nacrta, da aktivno učestvuju u javnoj raspravi kako bi na kraju imali jedan kvalitetan Akcioni plan za naredni period od 2021. do 2025. godine kako je planirano. Nadam se da ćemo usvojiti ovaj dokument već na prvoj narednoj sednici Skupštine grada”- kazala je Nešićeva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker