Gradska hronika

Upućen još jedan apel Vladi da se pomogne Prvom maju

Tokom dana Vladi Republike Srbije i Ministarstvu privrede poslat je zajednički dopis kao apel Vladi da pomogne Prvom maju, u cilju očuvanja tekstilne proizvodnje u Pirotu i 1.300 dragocenih radnih mesta. Dopis  su  potpisali direktor preduzeća AHA Mura – Prvi maj Pirot, predstavnici sindikata Nezavisnost i ASNS, kao i predsednik opštine Pirot, mr Vladan Vasić.

Mnogo puta je prethodnih dana i nedelja situacija u pirotskom preduzeću »Aha Mura Prvi maj« bila predmet razgovora što na najvišem državnom nivou, što u kontaktima srpskog i slovenačkog državnog vrha, a posebno u Ministarstvu privrede i SIEPA. I pored mnogobrojnih aktivnosti, sastanaka i predloga, rešenje krize se još ne nazire.

prvi maj pirot

Da potsetimo samo da je kriza nastala onog trenutka kada je postalo jasno da bivša vlasnica neće moći da ispoštuje ugovorene obaveze u delu investicija i kada je zbog velikih problema i prezaduženosti nad matičnom firmom u Sloveniji otvoren stečajni postupak.

S obzirom da smo uvereni da ova firma ima budućnost i da može dobro i uspešno da radi, a da zbog neispunjenih obaveza od strane bivše vlasnice, to nije mogla da pokaže i dokaže, ovim putem apelujemo na Vas da joj tu šansu pružite. Zato Vas molimo da država Srbija, u skladu sa zakonskim propisima, a u cilju očuvanja tekstilne proizvodnje u Pirotu i 1.300 dragocenih radnih mesta, stupi u kontakt sa stečajnim upravnikom iz Slovenije i preuzme 100%-tno vlasništvo nad firmom.

Puno je razloga zbog čega je ovaj predlog održiv i jedino moguć u ovom trenutku:

  • Kapital preduzeća je na dan 30.06.2014. godine iznosio 21 milion dinara, a već sa 31.07. kapital će biti negativan, odnosno učešće AHA Mure Slovenija u kapitalu naše firme biće bezvredno;
  • Država Srbija je dobila 2,1 milion eur prodajom imovine na javnoj licitaciji, a preuzimanjem vlasništva preuzela bi i 4,98 miliona eur depozita kod SBER banke, dok je sa druge strane dala subvencije u iznosu od 6,64 miliona eur, tako da negativnog bilansa po našu državu nema;
  • Povratila bi se preko potrebna stabilnost i sigurnost, pre svega kod zaposlenih, a potom i kod naših kupaca i poverilaca. To bi omogućilo ugovaranje poslova za novu sezonu oktobar 2014/februar 2015. koji bi obezbedili stabilne prihode u narednom periodu, a sa druge strane stekli bi se preduslovi za reprogram postojećih obaveza;
  • Omogućio bi se nastavak proizvodnje za Hugo Boss, koji bi u tom slučaju mogao biti baziran na drugačijim osnovama i relacijama nego do sad, što bi bilo predmet kasnijih pregovora i dogovora. Prisustvo jedne ovakve kompanije i brenda u Pirotu i Srbiji je od neprocenjivog značaja za renome naše privrede i stvaranje dobre poslovne klime u zemlji uopšte;
  • Uz ovakve preduslove i uz minimum investicija u proizvodnu opremu, uz bolju organizaciju same proizvodnje koju do sada nismo mogli da implementiramo na pravi način, vrlo brzo bi se pokazala održivost preduzeća kome ne bi bile potrebne nikakve subvencije iz budžeta;
  • Takvu firmu bi u pogodnom momentu bilo moguće prodati nekom novom, pravom i ozbiljnom investitoru iz tekstilne branše

prvi maj pogonU suprotnom, usled ogromnih problema koje radnici i rukovodstvo nisu stvorili, već su razlog loše privatizacije, neminovno će vrlo brzo doći do gašenja firme i radnih mesta. To bi bio veliki gubitak kako za našu opštinu i okrug, tako i za državu, koji bi se odrazio na razne načine.

  • Došlo bi do povećanja stope nezaposlenosti u našoj opštini, odnosno od 7.476 nezapošljenih, imali bi 8.804 nezaposlena lica
  • Negativno bi se odrazilo i na rad male privrede i preduzetništva gde su zarade radnika uglavnom trošene, oko 4 miliona eura godišnje, što će se neminovno odraziti i na naplatu poreza na dodatu vrednost (oko 800.000 eura)
  • Opština Pirot bi imala manje prihode na godišnjem nivou po raznim osnovama oko 50 miliona dinara, dok bi država po istim i drugim osnovama manje prihodovala oko 230 miliona dinara
  • Država bi za novonezaposlene morala da izdvoji blizu 3 miliona eura, preko Nacionalne službe za zapošljavanje, za stečena prava novonezaposlenih.

Uz nesaglediv socijalni aspekat u smislu broja radnika koji bi ostali bez posla, sudbina tih porodica, finansijski gubitak za Republiku i opštinu na godišnjem nivou se prema podacima može proceniti na 6.000.000 eura.

Sve ovo, kao i činjenica da je državi Srbiji potrebna jedna ovakva tekstilna kompanija, kao poslednji bastion nekada  uspešne i svetski priznate industrijske grane, su razlozi zbog kojih se nadamo da ćete prihvatiti ovaj predlog kao trenutno jedino moguće i privremeno rešenje koje će sačuvati 60-godišnju tradiciju tekstilne proizvodnje u Pirotu.

Pozivamo Vas da posetite našu fabriku i lično se uverite u radnu atmosferu, kvalitet naših proizvoda i želju radnika da nastave da rade u svojoj kompaniji, kao i njihovu zabrinutost za svoje sudbine.

Zajednički dopis Vladi Republike Srbije i Ministarstvu privrede potpisali su direktor preduzeća AHA Mura – Prvi maj Pirot, predstavnici sindikata Nezavisnost i ASNS, kao i predsednik opštine Pirot, mr Vladan Vasić.

Dopis Vladi Republike Srbije i Ministarstvu privrede      

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker