Gradska hronika

Upozorenje Centra za zaštitu potrošača:EPS građanima naplaćuje nepostojeće dugove

Predsednik Centra za zaštitu potrošača “Forum” iz Niša  mr Jovan Jovanović upozorio je da Elektroprivreda Srbije naplaćuje građanima nepostojeće dugove i uputio apel Vladi, kao osnivaču EPS-a da utiče na ovu kompaniju kako bi prestala sa takvim ponašanjem.

 Jovanović je na konferenciji za novinare u Medija centru Doma kulture u Pirotu podsetio da Centar još od avgusta meseca apeluje na EPS da uvaži odluku Ustavnog suda koji je neustavnim proglasio obračun zatezne kamate uz upotrebu takozvane komforne metode.

 jovan jovanovic-Na osnovu te odluke  Ustavnog suda uputili smo odmah Elektroprivredi Srbije i Ministarstvu energetike zahtev za preračunavanje i utvrđivanje stvarnog duga i da se onda naprave ugovori o reprogramu dugova i da se  naplate realna dugovanja- kazao je Jovanović.

On je podestio i na stav Vrhovnog  kasacionog suda iz aprila meseca da kamata mora da se preračuna na prosti interesni račun. Primenom tog metoda, dugovi građana bi se za najmanje 60 odsto umanjili i bili bi realni, rekao je Jovanović, apelujući da “vlada koja je osnivač EPS-a stane na put naplaćivanju nepostejećeg duga građana”.

U Pirotu je inače u saradnji Centra za zaštitu potrošača “Forum” iz Niša i Udruženja građana “Pirgos” najavljeno otvaranje Centra za rešavanje potrošačkim prekograničnih sporova.Reč je o projektu koji finansira EU sa ciljem da naši građani koji kupuju robu u Bugarskoj, ali i bugarski građani koji u sve većem broju dolaze u Pirot po osnovne potrepštine, dobiju zaštitu u vidu Centra koji bi imao ulogu posrednika u rešavanju potrošačkih sporova.

_DSC3521Centar za rešavanje potrošačkih prekograničnih sporova nalaziće se u prostorijama Udruženja “Pirgos” na veznom traktu iznad poslovnice “Telenora”, a sve neophodne informacije pružaće pravni savetnik Miljan Tričković.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker