Gradska hronika

Uoči praznika jagnjetina samo u mesarama!

Za predstojeće praznike,  tržištu će biti ponuđeno između 7 i 8 hiljada pirotskih jagnjadi.Ostatak od oko 6 hiljada, kaže Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika Pirota  i stručnjak za stočarstvo, vlasnici će ostaviti za proširenje stada i priplod. Cena jagnjetine  u mesarama je oko 700 dinara, a na pijaci ili po selima  praktično  je nemoguće kupiti jagnje. Posle 1.maja, ponude praktično neće biti.

Zbog subvencija od 2.000 dinara po jagnjetu, sasvim je logično da stočari izbegavaju  da prodaju jagnje mimo klaničara, pa je zato i gotovo nemoguće kupiti jagnje na pijaci ili direktno od vlasnika. 

-Da bi se ostvarila pomenuta subvencija koju je Ministarstvo poljoprivrede usvojilo na naš predlog, potrebno je dostaviti mu  potvrdu o registrovanom domaćinstvu i potvrdu klaničara, odnosno otkupljivača. Ova mera je na snazi već nekoliko godina, a cilj je da se pospeši razvoj ovčarstva-kaže Popović i izjavi za PV. 

Prema Popovićevim rečima, na našem području trenutno ima svega oko 12.000 ovaca. Kod retkih stočara koji nemaju regostrovano domaćinstvo, i ne mogu ostvariti pomenute subvencije, cena “žive vage” jagnjetine je oko 300 dinara.

Tagovi

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button
Close