Gradska hronika

UNICEF:Pirot grad po meri dece!

Pirot je grad po meri dece! Ovo je danas izjavio Mišel Sen Lota, direktor kancelarije UNICEFA u Srbiji koji je zajedno sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem, na Centralnom  gradskom trgu , ovorio postavku slika povodom sedam decenija ove humanitarne organizacije u Jugoslaviji, odnosno Srbiji.

Na stotinjak fotografskih osvarenja, nastalih širom sveta,  dočarana je  stvarnost sa kojom se suočavaju aktivisti UNICEFA u raznim zemljama.  Među par desetina srpskih  gradova koji će videti izložbu, nalazi se i Pirot, a to nije nimalo slučajno.

Kako je kazao gradonačelnik Vasić, saradnja Pirota i pomenute svetske organizacije pod okriljem UN, duga je i polodnosna o čemu govore i sasvim konkretne činjenice.  Prema njegovim rečima briga o deci je vidljiva i po budžetu gde se izdvajaju znatna sredstva za  mališane putem, na primer, Lokalnog plana akcije za decu.

Sredstva dobijaju i NVO koje se bave ovom oblašću, kao i porodice u kojima stasava mlad naraštaj. Svaki prvak iz gradske kase dobio je po 10.000 dinara,a  tu  su i mere za vantelesnu oplodnju,  mere za podsticaj rađanja,  zatim pomoć školarcima iz višečlanih porodica….. Vasić je konstatovao da Pirot u potpunosti opravdava epiet kao grad po meri dece.

Direktor kancelarije UNICEFA Mišel Sen Lota je zahvalio Piroćancima na ovakvij brizi za decu. U šali je konstatovao da “od kad  je prvi put upoznat sa aktivnostima posvećenim deci, predstavlja se kao Piroćanac. Govorio je o saradnju ove svetske humanitarne organizacije sa potznatim ličnostima iz Srbije poput Novaka Đokovića, Ane i vlade Divac

Ovakve i slične izložbe, pored ostalog  treba da  pojačaju saradnju, a Pirot je dobar primer za to. On je našem gradu zhahvalio i na odnosu prema izbeglicama  sa Bliskog istoka, odnosno odnosu prema deci koja su sa svojim porodicama krenule u nepoznato, a trenutno se nalaze u Srbiji i Pirotu.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker