Gradska hronika

Unapređenje transporta u Jugoistočnoj Evropi

U Pirotu je danas na Planinarskom domu održan sastanak učesnika velikog međunarodnog “ADB(Adriatic Danube Black sea-Jadran Dunav Crno More) Multiplatform” proojekta čiji je cilj postizanje boljeg protoka robe na teritoriji Jugoistočne Evrope.

IMG_0734

U ovom projektu aktivno učestvuje Slobodna zona Pirot, koja je prirodno veoma zainteresovana za budućnost ovoga projekta imajući u vidu da se nalazi na strateški važnoj poziciji na logističkoj mapi Jugoistočne Evrope, ali i na činjenicu da je u nagoveštaju izgradnja Intermodalnog logističkog terminala upravo u Pirotu čime bi Pirot postao jedno od ključnih čvorišta u transportu robe preko Jugoistočne Evrope.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici opštine Pirot, predsednik SO Pirot Milan Popović i pomoćnik predsednika opštine zadužen za privredu Goran Stamenović, ali i luke Konstanca u Rumuniji, Bugarske pomorske administracije, Instituta za saobraćaj i transport iz Ljubjlane i mnogi drugi.

– Najveći izazov za ADB Multiplatform projekat je kako unaprediti veze luka sa zemljama koje nemaju izlaz na more u oblasti Jugoistočne Evrope.  U projektu učestvuje čak 20 država i ceo projekat se finansira iz sredstava EU. Jedan od partnera je i opština Pirot-kaže direktor Slobodne zone Pirot dr Dragan Kostić i dodaje  da se Pirot,koji teži izgradnji logističkog terminala, nalazi na strateškom mestu, koridoru 8 koji povezuje luke Drač, Solun I Sofiju i Crno more.

-Sa druge strane Pirot se nalazi na Koridoru 10 I direktno je povezan sa Sofijom,a Koridor 4 povezuje Solun,Sofiju I Rumuniju sa lukom Konstanca najvećom lukom na Crnom moru, što potvrdjuje strateški položaj Pirota u ovom procesu-kaže dr Kostić.

A.Ć.

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker