Lokalna samouprava

Umesto za proslavu milion i po u humanitarne svrhe. Jedna od pomoći Uprave grada,15 računara za decu bez roditeljskog staranja

Lokalna samouprava grada Pirota, zbog aktuelne epidemiološke situacije, donela je odluku da se ne slavi organizovani doček Nove godine i Dan grada, a da se novac obezbeđen za te svečanosti prenameni u humanitarne svrhe. Do sada je realizovano nekoliko aktivnosti od ovih para, a danas je uručeno petnaest tablet računara deci bez roditeljskog staranja.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, pozdravio je ljude koji brinu o deci bez roditeljskog staranja i podsetio u koje svrhe je novac upotrebljen, a ukupno je opredeljeno oko milion i po dinara.

“Do sada smo uplatili, kao materijalnu podršku, petočlanoj porodici u Temskoj 100.000 dinara na predlog Centra za socijalni rad. Inače, predlagači kako da se novac rasporedi bili su Centar za socijalni rad, Odeljenje dečje zaštite, a i na osnovu mnogih predloga građana koje smo uvažili. Druga novčana pomoć od 100.000 dinara je uplaćena tročlanoj porodici koja je žrtva porodičnog nasilja, zatim za lečenje Viktora Đorđevića, Dušana Kartaljevića, materijalna pomoć Meteji Lazareviću, podrška jednom penzioneru za veštačko stopalo, isplaćena je jednokratna pomoć korisnicima dečjeg dodatka i tuđe nege i pomoći, a to su 74 lica. Danas uručujemo 15 računara učenicima bez roditeljskog staranja koji su pod starateljskom zaštitom kako bi unapredili i lakše pratili onlajn nastavu. Kolu srpskih sestara, koja svake godine deli pomoć deci sa autizmom, uplaćeno je 250.000 dinara i nabavljeno je 10 pulsnih oksimetara za potrebe Doma zdravlja povodom epidemiološke situacije. Ukupno je na ovaj način potrošeno 1.467.000 dinara”- rekao je gradonačelnik Vasić.

Gradonačelnik je zahvalio ljudima koji brinu o deci bez roditeljskog staranja i podsetio da će i za Uskrs, kao i do sada, uslediti jednokratna pomoć. Briga o deci koja su bez staranja roditelja je veoma važna kako bi odrasla u što boljim uslovima i postali korisni građani.

Ljiljana Živković brine o svoja tri unuka koje su roditelji napustili. Brigu o njima preuzela je skoro od samog rođenja. Najstariji Aleksandar danas ima jedanaest godina, Dušan devet i Milan osam.

“Veoma sam zahvalna lokalnoj samoupravi i drago mi je da to mogu da kažem. Nedavno nam je Uprava grada pomogla da napravimo kupatilo. Obezbedila nam je materijal i sve što je potrebno. Nismo imali novac za majstore pa smo i to rešili. Danas su deca dobila još jednu značajnu pomoć od lokalne samouprave, računare. Unuci su mi dobri đaci, vole školu, redovno pohađaju nastavu i ova pomoć će im mnogo značiti”- kaže baka Ljiljana.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker