Kultura

Ukoričen spomenik velikanu srpske književnosti – “100 godina Duška Radovića”

Četvrte večeri Salona knjige i grafike u Pirotu promovisano je kapitalno delo, autora, Zorice Hadžić posvećeno stogodišnjici rođenja, velikana srpske književnosti, Duška Radovića pod nazivom “100 godina Duška Radovića”. Ova knjiga se može smatrati svojevrsnim spomenikom jednom od naših najčitanijih i najomiljenijih pisaca. I posle 100 godina Duško Radović je svakodnevno sa nama, njegov duh je prisutan, čini se u svakom trenutku naše svakodnevice.

Pred autorkom, Zoricom Hadžić, priređivačem ove knjige, bio je, nesumnjivo, veliki i vrlo odgovoran istraživački rad. Ona kaže da je počela da radi tako što je želela da bolje upozna Duška Radovića i da vidi da li postoji nešto što nije ispričano o njemu i nije poznato javnosti.

“Želela sam da vidim da li postoje njegove prepiske, rukopisi i tekstovi koji su objavljivani u časopisima a da nisu kasnije preštampani. Tako sam pristupila Dušanu Radoviću i njegovim rukopisima, porodičnoj ostavini koju čuva njegov sin, Miloš Radović, i tako je nastala ideja da napravimo monografiju povodom sto godina od rođenja velikog pisca. To je bio jedan ozbiljan istraživački rad, pogotovo kada pristupite piščevim rukopisima i kada listate časopise u potrazi za njegovim tekstovima, a ne znate ni naslov teksta ni godinu kada je objavljen. Imala sam veliku pomoć Miloša Radovića koji je sa mnom sarađivao od početka, ali i Matije Bećkovića koji je bio najbolji prijatelj Dušana Radovića. On mi je mnogo pomogao na osnovu svojih sećanja i ta Bećkovićeva sećanja se mogu pročitati na početku knjige, tu je mnogo interesantnih stvari o Dušanu Radoviću koje nisu poznate javnosti” -izjavila je Zorica Hadžić.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker