Gradska hronika

Udruženje građana “OPRE ROMALEN” realizuje dva projekta

Udruženje građana ,, OPRE ROMALEN “ iz Pirota realizuje dva projekta preko Ministarstva rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja. Prvi projekat je “Pomoć zajednici” koji ima za cilj bolji odnos prema okolini i očuvanje životne sredine. Drugi projekat je pod nazivom “Priprema romske dece predškolskog uzrasta na inkluziju u daljem obrazovanju i edukaciju o higijeni”. 

Prvi projekat je “Pomoć zajednici “. Oblast sprovođenja javnog rada po javnom konkursu za angažovanje nezaposlenih lica je “Održavanje i zaštita životne sredine i prirode” u mesnoj zajednici ,,Rasadnik“ u Romskom naselju koji će trajati 4 meseca i angažovani su 10 lica mladih Roma do 30 godina i to su lica sa invaliditetom.

Cilj ovog projekta je bolji odnos prema okolini, očuvanje i zaštita životne sredine, sticanje navika o neophodnosti održavanja opšte higijene, kulture stanovanja. Podizanje nivoa svesti romske populacije u domenu  uređenja i očuvanja životnog prostora. Za realizaciju ovog projekta je odobreno  1.230.955 dinara.

Drugi projekat je “Priprema romske dece predškolskog uzrasta za inkluziju u daljem obrazovanju i edukacije o higijeni”. Naime oblast  ovog projekta je sprovođenja javnog rada po javnom konkursu za angažovanje nezaposlenih lica ,, Socijalne i humanitarne delatnosti “ u Društvenom centru koji se nalazi u mesnoj zajednici ,,Rasadnik“.

Vreme trajanje ovog projekta je 4 meseca na kome su angažovana 5 nezapošljena lica koja su na evidenciji nacionalne službe za zapošljavanje. Za realizaciju ovog projekta odobreno je 615.477 dinara.

Cilj ovog projekta je pun obuhvat romske dece od 3.5 do 5,5 godina  PPO (pripremno predškolsko obrazovanje), veći procenat dece koja nastavljaju školovanje nakon četvrtog razreda osnovne škole i srednje škole, smanjen broj učenika Roma u specijalnim školama, bolji rezultati socijalizacije dece u školama i povećan broj romske manjine na univerzitetima, izgradnja svesti o romskoj zajednici o njihovim pravima i načinima njihove realizacije, povećanje učešća roditelja u školama.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker