Lokalna samouprava

Udovički: Lokalne samouprave moraju da budu održive

Podaci o višku zaposlenih u organima lokalne samouprave biće poznati kada bude završena njihova racionalizacija, rekla je danas na 6. sednici Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština – SKGO, potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Član predsedništva SKGO je i predsednik opštine Pirot, mr Vladan Vasić, koji je prisustvovao sednici Predsedništva.

Lokalnim samoupravama je neophodna racionalizacija kako bi one postale održive, a mnoge od njih će morati da svoje finanasije “uteraju u red”, rekla je Udovički istakavši da se ove godine kreće od “registra” koji broji oko 60.000 zaposlenih u ustanovama i institucijama i 70.000 u javnim preduzećima.skgo 1
Prema njenim rečima, program racionalizacije će trajati tri godine i neće se sprovoditi linearno.

Podsetila je i da MMF traži smanjenje od pet odsto, što je u odnosu na 60.000, iznosi 3.000, ali je dodala da će u nekim opštinama i gradovima to biti više, a u nekim manje.

Kao primer je navela popunjenost budžeta, pa tako, kazala je, opštine sa stabilnim budžetima neće morati da otpuštaju radnike, dok će oni sa prezaduženim budžetima to morati da otpuštaju i više od pet odsto zaposlenih.

“U ovoj fazi racionalizacije uzećemo u obzir i lokalna i javna preduzeća, iako se državni sektor ne bavi javnim preduzećima, ali u ovom slučaju pošto su blisko povezana, gledaćemo ih zajedno”, rekla je Udovički na sastanku Predsedništva Stalne konferecije gradova i opština.skgo 2

Opština Pirot je jedan od retkih pozitivnih primera, koja nema viška zaposlenih i stabilno posluje.

Osnovna tema sednice Predsedništva bila je razmatranje seta novih zakonskih rešenja u oblasti lokalne samouprave, nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, nacrta Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave i nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji.

P.V./Tanjug

Foto: SKGO

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker