Gradska hronika

Udar na švercere

Na graničnim prelazima Horgoš i Gradina u prethodna tri dana sprečeno je, u više navrata, krijumčarenje velike količine tekstilne robe.

DSC03177

 

Neuobičajen slučaj dogodio se na graničnom prelazu Horgoš 06. maja 2014. godine, kada je vozač kombija Mercedes-Sprinter sa slovačkim registarskim oznakama pokušao da pobegne sa graničnog prelaza nakon što je izjavio da prevozi tekstilnu robu koja treba da bude ocarinjena.

Slučaj se dogodio u večernjim časovima 06. maja kada je na ulazu u zemlju zaustavljen kombi kojim je upravljao srpski državljanin iz Sente koji je na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi za carinsku kontrolu, odgovorio potvrdno rekavši da prevozi tekstil namenjen uvozu u Srbiju.

Carinik ga je potom uputio da se javi nekoj od dostupnih špediterskih kuća, kako bi se sačinila odgovarajuća dokumentacija za uvoz, ali je nakon izvesnog vremena primećeno da ni njega ni vozila nema na graničnom prelazu.

O svemu je obaveštena i granična policija zahvaljujući čemu su begunci uhvaćeni i pod pratnjom sprovedeni nazad do graničnog prelaza. Tada je ustanovljeno da robu koju su prevozili prate i dve fakture, ali da se one ne slažu sa stvarinim stanjem u vozilu. Detaljnim pregledom utvrđeno je da se u vozilu nalazilo preko 20 000 komada novog, ženskog donjeg veša.

Ukupna vrednost prekršaja procenjena je na gotovo 13 000 evra i to tako što je vrednost robe utvrđena komisijski, a zadržano je i vozilo s obzirom da vrednost robe prelazi 1/3 njegove vrednosti.

Prethodnog dana, 05. maja 2014.godine, su na graničnom prelazu Gradina, u autobusu koji saobraća na liniji Istanbul – Beograd, otkrivene dve putnice koje su pokušale da prokrijumčare tekstilnu robu iz te zemlje.

Iako su tvrdile da nemaju ništa da prijave za carinjenje, ove dve putnice iz Beograda i Temerina, prenosile su u prtljagu veliku količinu razne tekstilne robe očigledno namenjene za preprodaju.

A.Ć.

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker