Učenici Mlekarske škole u Gabrovu

U okviru projekta fondacije Tempus i programa Evropske unije “Erazmus plus” koji je namenjen finansiranju partnerstva i mobilnosti u oblasti obrazovanja od 11. do 25. novembra, osam učenika Mlekarske škole sa domom učenika “Dr Obren Pejić”, svih obrazovanih profila, obavili su stručnu praksu u Gabrovu, u Bugarskoj.

Budući prehrambeni radnici imali su prilike da se upoznaju i da rade u preduzećima u Evropskoj uniji. Direktno su bili uključeni u proizvodni proces, upoznali su nove recepture, nove tehnologije prerade, drugačije poglede svet prehrambene tehnologije… Prerađivači mleka i prehrambeni tehničari bili su angažovani u mlekari “Elvi”, mesari su pokazali svoje sposobnosti u mesari “Hrisi”, a pekari-poslastičari su demonstrirali svoje znanje u poslastičari “Mečta-san”.


Pored prilike da unaprede svoja praktična znanja stečena u školi, učenici su imali priliku da se upoznaju sa tradicijom i duhom naših suseda. Za vreme boravka u Bugarskoj posetili su muzeje, kulturne baštine, znamenitosti i prisustvovali su nizu kulturnih aktivnosti koje su im dočarale svu draž i lepotu Bugarske.
Po rečima Nenada Đorđevića, direktora Mlekarske škole, ovo je bila izvanredna prilika da učenici naše škole upoznaju nešto novo, novi sistem rada, nove tehnologije, nove proizvode, a i da steknu nova prijateljstva, kontakte koji će im sigurno biti od koristi u budućnosti. Jednom rečju veliko životno iskustvo. Takođe, učenici su predstavili i deo svoje tradicije i predstave Mlekarsku školu i grad Pirot našim susedima. A ponajviše od svega, projekat mobilnosti đaka predstavlja ključ za nova vrata, nove projekte i saradnju sa institucijama širom Evrope. Jer, već sada se javljaju agencije iz Grčke, Španije koje žele da sarađuju sa Mlekarskom školom kroz slične projekte.

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar