Obrazovanje

Učenici Mlekarske škole na regionalnom takmičenju učeničkih kompanija iz preduzetništva

Učenici Mlekarske škole su, nakon trogodišnje pauze zbog pandemije korona virusa, ponovo učestvovali na regionalnom takmičenju učeničkih kompanija u Nišu koje je održano  u četvrtak 2.martau niškom Delta Rlanet-u. U organizaciji društva „Dostignuća mladih u Srbiji“, a uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Američke organizacije za međunarodni razvoj – USAID, NCR Foundation i Delta Rlanet centra, Niš je ponovo bio mesto susreta mladih preduzimljivih učenika i njihovih nastavnika. Učenička kompanija je jedan od najpoznatijih programa „Dostignuća mladih“ koji upoznaje učenike sa osnovnim znanjima iz ekonomije i osnovama preduzetničkog poslovanja.

Učenici se  u svojim kompanijama tokom cele školske godine na praktičan način upoznaju  sa osnovnim ekonomskim načelima i funkcionisanjem savremenog preduzeća. Inače, Evropska komisija je apostrofirala ovaj program kao najbolji primer preduzetničkog poslovanja.

Mlekarsku školu predstavljali su učenici odeljenja IV1, Katarina Jovanović, Negica Radev, Dragana Petrov, Jovana Tričković i Bojan Mladenov sa kompanijom za proizvodnju sira „Siros“. Uz podršku mentora Minić Jelene, nastavnika preduzetništva, imali su priliku da demonstrijaju svoje ideje brojnom niškom auditorijumu. Pored takmičarskog dela, veći značaj ove manifestacije je prilika se kroz nova poznanstva, razgovore, druženje razmene ideje, inovativnosti, razmišljanja mladih ljudi, ističe mentor,  Jelena Minić.

“Drago mi je da smo se posle tri godine pauze ponovo pojavili na ovom nama prestižnom takmičenju. Takmičenje se sastoji u ocenjivanju izgleda štandova, načina prezentacije preduzetničke ideje, originalnosti ideje i ocene kompanijskog izveštaja. Naš štand je bio izuzetno posećen, sa pozitivnim utiscima, kako članova žirija, tako i organizatora takmičenja. Učenici su odlično predstavili kompaniju. Najjači utisak su predstavili originalni proizvodi koje su učenici proizveli u mlekarskoj radionici. Nadamo se da ćemo i dogodine biti u mogućnosti da učestvujemo na ovom nama značajnom takmičenju, sa novim idejama i stečenim višegodišnjim iskustvom u preduzetničkim veštinama.“- kaže, mentor,  Jelena Minić.

Učenica i direktor učeničke kompanije, Katarina Jovanović, kaže, da  kompanija nastavlja sa radom i uveliko se pripremamo za internacionalno takmičenje koje će se održati u Plovdivu.“Mi kao mladi ljudi volimo da putujemo i družimo se. To je i jedan od razloga zašto sam upisala Mlekarsku školu. Od starijih drugova sam čula da je Mlekarska škola poznata po stručnim ekskurzijama i projektima, praksi u inostranstvu, studijskim putovanjima, druženjima, razmeni ideja i znanja.  Kao učenik četvrtog razreda imala sam priliku da boravim dve nedelje u Sloveniji na stručnoj praksi, obiđem Sajmove širom Srbije i učestvujem na raznim takmičenjima“ – kaže, učenica, Katarina Jovanović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker