Obrazovanje

U Tehničkoj školi Pirot omogućeno posmatranje pomračenja Sunca

Danas, 25. oktobra, u vreme delimičnog pomračenja Sunca u Tehničkoj školi u Pirotu organizovano je posmatranje ovog prirodnog fenomena na bezbedan način, putem teleskopa sa odgovarajućom zaštitom. U holu Škole, takođe, učenici su na panou, uz pomoć durbina koji je projektovao sliku, mogli da vide kako Mesec sve više i više zaklanja deo Sunca. Delimično pomračenje Sunca, na teritoriji Pirota, trajalo je od 11 časova i 25 minuta do 13 časova i 43 minuta.

Pomračenje Sunca je događaj čije je dešavanje predviđeno velikom preciznošću, gde i kada će se desiti, što se postiže softverskim proračunima zasnovanim na naučnom modelu nebeske mehanike, koji podrazumeva našu planetu Zemlju u obliku lopte, a ne u vidu ravne ploče rekao je, inženjer elektrotehnike, profesor Miodrag Penčić, kome je astronomija hobi.
“Ono što učenicima posebno treba skrenuti pažnju jeste da je softver za proračun napravljen na osnovu zvaničnog naučnog modela nebeske mehanike koji podrazumeva planetu Zemlju kao loptu. Na osnovu toga moguće je u sekund predvideti kad počinje i kad se završava. Za našu teritoriju trebalo bi da imamo 31,7 posto pomračenja. Ovde smo za učenike organizovali posmatranje pomračenja preko teleskopa sa filterom za Sunce, a drugi način je projekcija durbinom na podlogu gde se jako lepo vidi prikaz koji veći broj ljudi može da posmatra” – izjavio je Penčić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker