Lokalna samouprava

U Pirotu u ŠOSO “Mladost” otvorena medicinska soba za osobe sa autizmom

Danas je u Školi za osnovno i srednje obrazovanje Mladost otvorena medicinska soba namenjena prevashodno lečenju dece sa autizmom. Otvaranje ove sobe ima veliki značaj za decu sa autizmom koja zbog specifičnosti svoje bolesti svaki odlazak kod lekara doživljavaju sa velikom dozom stresa i anksioznosti. To više neće biti slučaj upravo zahvaljujući otvaranju ove sobe a pirotska škola je prva škola u Srbiji koja je dobila ovakvu medicinsku sobu. Takođe, Pirot je treći grad u Srbiji koji je dobio prostor gde će se osobe sa autizmom, uz pomoć edukatora i lekara, prilagođavati uslovima lekarske ordinacije.

Pirot, 15. novembar 2018. – U Pirotu je otvorena medicinska soba za osobe sa autizmom, koja se nalazi u okviru Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Mladost“. U pitanju je treća ovakva prostorija u Srbiji, zahvaljujući zajedničkom projektu Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom i kompanije Vip mobile. Medicinska soba je na raspolaganju osobama sa autizmom i članovima njihovih porodica u cilju pružanja podrške u učenju određenih ponašanja prilikom odlazaka kod lekara.

U Ulici Koste Abraševića 40, soba je opremljena medicinskim instrumentima karakterističnim za ordinacije. Kako lekarski pregledi i intervencije predstavljaju izvor anksioznosti kod osoba sa autizmom, njima će se u medicinskoj sobi prilbližiti takve realne situacije u cilju smanjivanja stresa i uspešnog prevazilaženja situacija prilikom pregleda i intervencija. Korisnici će prisustvovati demonstracionim vežbama, i kroz edukativna štampana vizuelna uputstva sa simbolima i panoe upoznati sa pravilima ponašanja u lekarskoj ordinaciji.

„Izuzetno je zadovoljstvo što, posle Novog Sada i Kragujevca, i u Pirotu imamo prostor koji će biti prava podrška osobama sa autizmom. Iskustvo pokazuje da su porodice osoba sa autizmom prepoznale značaj ovih soba, zahvaljujući realnom ambijentu ordinacije i stručnosti edukatora. Pozivamo roditelje osoba sa autizmom u Pirotu i okolini da iskoriste ovaj prostor, koji je omogućen uz nesebičnu podršku kompanije Vip mobile i želju da odgovori na potrebe osoba sa autizmom u Srbiji“, izjavila je Sunčica Petrović, ispred Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.

U medicinskoj sobi će biti organizovane različite edukacije za medicinsko osoblje i studente medicine volontere.

 

„Pirot danas postaje još jedan centar našeg projekta i cilja da ove sobe budu dostupne što većem broju porodica osoba sa autizmom. Pružanje podrške zajednici u osnovi je društvene odgovornosti, koja je izuzetno važna strana poslovanja naše kompanije. Projekat koji realizujemo sa Savezom je ne samo primer koji želimo da pružimo, već istinski korak ka unapređenju svakodnevice dela naše zajednice“, poručila je Ana Boroš Todić, vođa ovog projekta u kompaniji Vip mobile.

Otvaranju medicinske sobe u Pirotu prisustvovali su i Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika Pirota za obrazovanje, Vesna Todorović, direktorka Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Mladost“ i dr Mirjana Stanković, profesor na Visokoj strukovnoj školi za obrazovanje vaspitača. Da je važnost ove sobe velika potvrdio je i poznat pirotski dečji neurolog dr Ivan Ilić. On je kazao da otvaranje ovakve ordinacije veliki iskorak lekarske struke ka pacijentu, što je ključno posebno u radu sa decom koja imaju autizam.

Posle pokretanja digitalnog savetovališta u aprilu ove godine, medicinske sobe su nastavak projekta koji je uz pomoć novogodišnje donacije kompanije Vip mobile realizovao Savez Autizam Srbija. Do kraja godine očekuju se otvaranja još dve sobe u Beogradu.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker