Ostale vesti

U Pirotu škole odlično funkcionišu, za razliku od drugih delova Srbije

Na današnjoj konferenciji za štampu Koalicije za Pirot, Marjan Ćirić, direktor Ekonomske škole kazao je da školstvo u Pirotu, za razliku od mnogih krajeva Srbije gde su škole u blokadi ili nemaju čak ni krede, odlično funkcioniše zahvaljujući pomoći lokalne samouprave.

-Pirot je jedan od retkih gradova gde ni jedna škola nije u finansijskoj blokadi i gde sve škole funkcionišu normalno. Sve škole u Pirotu redovno izmiruju svoje obaveze prema dobavljačima, a svedoci smo danas u kakvim problemima su škole u Srbiji. Tako u Nišu škole nemaju ni za kredu, u Zaječaru 16 škola je u blokadi, a preti da dođe čak i do zaplene imovine i sudskih sporova, prošle godine od 30 škola u Kragujevcu, 22 su bile u blokadi-kaže Ćirić i dodaje da je u 2015. godini za obrazovanje je iz opštinskog budžeta preneto preko 156 miliona.

-To je za deset miliona više nego 2014. godine, a ove godine je planirano da se školama prebaci preko 200 miliona dinara. Za kapitalne investicije u osnovnim školama izdvojeno je 15,5 miliona dinara. Za 2016. godinu su takođe izdvojena znatna sredstva tako da je planirano da se ove godine prebaci novac u iznosu od 3.3 miliona dinara za rekonstrukciju toplovodne mreže OŠ “8. septembar”, OŠ “Dušan Radović” 630.000 dinara za asfaltiranje i ograđivanje dvorišta, za sređivanje sanitarnog čvora u školi “Mladost” 2.1 milion, za izgradnju objekta u Gimnaziji koji će škola koristiti zajedno sa arhivom – 9.6 miliona dinara, za izgradnju toplovoda u Ekonomskoj školi 3.5 miliona a za iste namene u Mlekarskoj školi 2.5 miliona dinara. Ovo su najveće cifre a ima još puno tih ulaganja po školama-kaže direktor Ćirić.

marjan ćirić

Radmila Manić, iz Predškolske ustanove “Čika Jova Zmaj”, kazala je da ova ustanova koju pohađa oko 1.300 mališana, takođe vrlo dobro radi zahvaljujući podršci lokalne samouprave.

-Lokalna samouprava izdvaja maksimalna sredstva za pravilno odrastanje dece u svim vrtićima, seoskim naseljima, poboljšanje uslova življenja, kvaliteta života, razvojnih potreba, uslova rada, kao i usluga vrtića. Zajedno sa lokalnom samoupravom težimo da svako dete bude prihvaćeno i obuhvaćeno-kazala je Manićeva.

 

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker